Ne-am atins tintele financiare", a exclamat ieri directorul Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Ionel Manafu, in momentul in care a anuntat castigatorii licitatiilor pentru sectoarele de plaja de pe litoral.

Potrivit lui Manafu, "licitatia a fost un succes pentru ca s-a reusit inchirierea unor suprafete de plaja mai mari decat cele planificate". Concret, de la Navodari la 2 Mai, a fost inchiriata o suprafata de 840.000 mp de plaja, cei de la DAPL sperand ca peste 20 de zile, cand se reia licitatia pentru zonele neadjudecate, sa se depaseasca un milion de metri patrati.

Marele perdant al licitatiei este George Copos. Ana Hotels a licitat pentru plaja Eforie Nord II, aflata intre complexul Steaua de Mare si Hotel Belona (inclusiv). Vicepremierul a fost invins de Romned Port Operator, a milionarului din top 300 Victor Baldescu, "care a avut oferte tehnica si de pret mai bune", explica Manafu.

In dreptul acestei plaje, lunga de peste doi kilometri, Ana Hotels detine hotelurile Astoria si Europa si un port de agrement construit in asociere cu Rompetrol Grup.

De la fier vechi, direct la turism

Cele mai multe plaje au revenit, pentru 10 ani, unor firme fara legatura cu turismul, care au afaceri cu fier vechi in Portul Constanta sau fac comert cu bauturi si tigari, dar care au cifre de afaceri de zeci de miliarde de lei.

In afara de Romned Port Operator, pe lista castigatorilor se mai afla C&D Impex Trading, a fratilor Hristu si Constantin Chicheanu, al caror nume figureaza in afacerea "Tigareta" si care, in 2004, desfasura afaceri in Portul Constanta gratie lui Miron Mitrea.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei