Toti ministrii si secretarii de stat pesedisti de la Justitie de dupa 1989 au fost reclamati la Parchet – asa cum aratam in Gandul de ieri – de catre actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei.

Cu exceptia liberalilor Valeriu Stoica si Flavius Baias, aflati la conducerea Ministerului Justitiei in perioada 1996-2000, un lung sir de demnitari sunt "acuzati" de Monica Macovei pentru ca ar fi permis intrarea in Notariat, fara examen, a unor acoliti ai PSD-ului, a unor neveste de lideri PSD si a unor magistrati.

Ministrul Macovei sustine ca un numar de 19 persoane au beneficiat de astfel de "favoruri", unele dintre ele facand parte si din sirul "acuzatilor", in sensul ca si-au semnat unul altuia ordinele de numire in functia de notar public.

In continuare, Gandul va prezinta, in exclusivitate, o parte din aspectele semnalate de Monica Macovei procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.

Gabriela Gaspar, Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu – nevestele pesedistilor Axinte Gaspar, Miron Mitrea si Cristian Dumitrescu – au devenit, peste noapte, notari publici, "binefacatorii" lor fiind ministrul Gavril Iosif Chiuzbaian si, respectiv secretarul de stat Cristina Tarcea pentru Manuela Mitrea si Corina Dumitrescu.

Manuela Mitrea nu a avut aviz favorabil din partea Directiei Notariat, iar cel al Corinei Dumitrescu avea un continut ambiguu. In plus, conform sesizarii semnate de ministrul Macovei, nici una dintre ele nu indeplinea conditiile legale pentru a fi numita notar public.

In aceeasi zi in care Chiuzbaian a facut-o notar pe adjuncta sa Gabriela Gaspar, aceasta i-a intors serviciul, semnandu-i o hartie similara sefului sau. Tot Gabriela Gaspar l-a facut notar si pe Chivulescu Gheorghe, fost ministru al Justitiei in perioada 1982-1987.

La randul sau, un alt fost ministru al Justitiei, Ion Predescu, l-a numit notar pe Stirbu Aurel, care – la vremea respectiva – era deputat si presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Si ministrul Rodica Stanoiu a avut "slabiciunile" ei: cei doi adjuncti Costache Ivanov si Doru Trifoi, ambii fosti magistrati; judecatoarea Ana Boar; magistratul militar Doinel Dinuica si deputatul Ruxandra Jipa.

Pentru acestia, deveniti notari publici fara examen, avizele directiei de resort ori nu exista ori sunt nefavorabile.

Recordul in materie de incalcari ale legii l-a doborat fostul ministru al Justitiei Cristian Diaconescu. Astfel, acesta l-a numit notar pe Sandu Florin – fost secretar de stat la Interne – fara ca macar sa existe o cerere de numire din partea acestuia si in conditiile in care directia de specialitate a intocmit un referat nefavorabil.

Intr-o maniera identica a procedat Cristian Diaconescu si pentru Albu Aurelia Madis, fara a exista cerere de numire si chiar fara a exista nici un fel de referat din partea directiei de resort.

Tot Cristian Diaconescu l-a numit notar pe adjunctul sau de la vremea respectiva, Claudiu Seucan, fara a solicita macar un referat din partea directiei de specialitate pentru a vedea daca indeplineste conditiile legale. Claudiu Seucan este nepotul lui Octav Cozmanca si a fost consilierul personal al fostului premier Adrian Nastase.

La randul sau, secretarul de stat Claudiu Seucan a facut si el un bine domnului Amzulescu Marius, consilier de stat la Cotroceni, pe care l-a numit notar public, fara indeplinirea formalitatilor legale.

Citeste articolul complet in Gandul