Situatie dificila pentru locuitorii de pe traseul Dunarii. Duminica seara era asteptata viitura care a afectat pana in prezent Cehia si Ungaria. Autoritatile au declarat stare de urgenta, iar in unele zone din judetul Tulcea a inceput deja evacuarea sinistratilor.

Dupa ce sambata, presedintele Traian Basescu a vizitat judetele Tulcea si Galati, duminica este randul premierului Tariceanu, care va evalua, la fata locului, situatia.

Premierul Tariceanu a vizitat, mai intai, judetul Ialomita, unde i-a linistit pe locuitorii din Fetesti, asigurandu-i ca riscul de inundatii este extrem de redus.

"Daca o sa se inunde doua gospodarii sau doua anexe gospodaresti, care sunt facute, asa cum am vazut, in zone clar inundabile, va fi rezultatul unei dezvoltari lipsite de orice fel de control.

Sunt foarte multi cetateni care si-au construit case sau anexe in zone inundabile si aceste probleme exista de anul trecut", a precizat premierul.

In ceea ce priveste judetele Braila si Galati, premierul a dat asigurari ca nu exista un risc major de inundatii si a dat asigurari ca autoritatile sunt pregatite pentru a tine sub control situatia.

Debitul Dunarii la intrarea in tara a ajuns duminica dimineata la 13.300 metri cubi pe secunda, valoare care a mai fost atinsa doar in perioada anilor 1981-1982. Potrivit estimarilor hidrologilor, in perioada 11-13 aprilie, nivelul Dunarii va creste, existand posibilitatea sa ajunga la 611 cm, o cota ce nu s-a mai inregistrat de 64 de ani.

Agentiile de presa transmit ca au fost complet inundate comunele tulcene Tudor Vladimirescu si Patlageanca. Oamenii depun eforturi pentru consolidarea digurilor cu saci de nisip, insa actiunile lor sunt ingreunate de valurile create de vapoarele care circula pe Dunare.

In judetul Constanta, sunt in pericol de a fi inundate localitatile Ostrov, Ghindaresti, Dunarea, Seimenii Mari, Topalu, Harsova si Cernavoda.

In judetul Olt, au fost inundate peste 1.600 hectare de culturi agricole, 1 500 hectare padure, un pod si doua podete.

In orasul Corabia, Dunarea a inundat un drum de acces spre o fabrica de cherestea, platforma portuara in aval de Capitania Portului Corabia, Vinalcool Corabia si aproximativ 100 hectare de pasune.

In judetul Mehedinti, au fost afectate aproximativ 1.000 hectare pasuni, paduri si culturi.

Armata este gata sa intervina in caz de inundatii. La ordinul ministrului Apararii Nationale, seful Statului Major General a emis, deja, o dispozitie pentru executarea interventiei fortelor si mijloacelor Ministerului Apararii Nationale pentru limitarea, diminuarea si inlaturarea efectelor inundatiilor.