Seful statului primeste o infuzie de Becali si Becali isi injecteaza o doza de Traian Basescu. Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti, suna un proverb popular romanesc. Functioneaza si in politica: alaturarile si caracterizarile reciproce creeaza semnificatie, alta decat cea pe care politicienii doresc sa o transmita publicului.

Traian Basescu si Gigi Becali, vazuti in ultimul an foarte des impreuna - statistic vorbind, mai des decat presedintele si premierul - isi contamineaza imaginea.

Seful statului primeste o infuzie de Becali si Becali isi injecteaza o doza de Traian Basescu. Patronul Stelei nu este insa singurul personaj din jurul presedintelui care suporta un transfer, este si cazul fostului sef al Cancelariei Prezidentiale, Elena Udrea.

Ea i-a consolidat imaginea machista, de barbat viril, valorizata pozitiv in societatea romaneasca inca traditionalista, primind in schimb legitimitate prin eticheta de "om al presedintelui".

Asocierea cu Gigi Becali inseamna, pentru o parte din electoratul lui Traian Basescu, alunecarea spre populismul gretos si mistica triviala. Sunt acei alegatori, dispusi sa-i tolereze sau chiar sa-i incurajeze presedintelui nonconformismul, constienti ca, prin testarea limitelor constitutionale si ale convenientelor, acesta schimba ceva fundamental in politica romaneasca.

Dar un personaj derizoriu caruia Dumnezeu i s-ar adresa telefonic cu apelativul "ba, Gigi" este dispretuit si clasat ca toxic pentru viata publica romaneasca, cu atat mai nociv cu cat ar putea avea succes politic. Pentru acest electorat lucid, gata in alte conditii sa accepte un compromis atunci cand atrage dupa sine un progres oarecare, Basescu s-a contaminat de deriziune.

El se afla in pericolul ca si gesturile sale cele mai responsabile sa fie receptate prin filtrele murdare din carciuma "Golden Blitz".

Nu este insa o certitudine ca presedintele numai pierde, el ar putea primi de la Gigi Becali confirmarea ca este un tip popular, care stie sa petreaca dupa o mare victorie, sa treaca peste conflicte la bucurie. Ca are acel "ceva" inefabil si atat de romanesc, spiritul ludic caracteristic noua, considerat o calitate.

Becali a simtit oportunitatea si a preluat, la fel ca Elena Udrea, temele discursului prezidential, intarindu-l pe al sau, relativizandu-l pe cel al sefului statului.

Episodul "Golden Blitz" ii transfera lui Gigi Becali o particica din aura prezidentiala, mai precis din autoritatea functiei. Credibilizat de alaturarea naturala cu presedintele Basescu, patronul Stelei ar putea fi de acum inainte mai ascultat, iar aberatiile sale moral-religioase s-ar incarca de sens.

De abia acum Gigi Becali si partidul sau intra in calculele pentru urmatorul parlament si intr-o conjunctura politica favorabila.

Impactul economic negativ al integrarii in UE, reactia de conservare, localista si protectionista, care urmeaza acestui moment - vizibila cel mai recent la alegerile din Polonia - creeaza loc pentru un populism tip Becali, beneficiar si al prabusirii PSD, si al stagnarii PRM.

Ceea ce-i mai lipsea filantropului vulgar era un loc simbolic la masa puterii. I l-a oferit cu naturalete Traian Basescu, din inconstienta sau din calcul.