Stafia Securitatii il bintuie din nou

preluare Cotidianul

Documente militare secrete au fost facute publice ieri de catre Mugur Ciuvica, intr-o noua tentativa de a demonstra legaturile lui Traian Basescu cu Securitatea.

Documentele reprezinta o corespondenta interna a Directiei Generale de Informatii a Armatei, datind din vara anului 2004, si intocmita la solicitarea instantei care judeca procesul de calomnie dintre Mugur Ciuvica si Traian Basescu, intentat de acesta din urma tot ca o consecinta a unor acuzatii de colaborare cu Securitatea.

Armata informa instanta ca, in perioada in care a fost student, Basescu a colaborat cu Directia de Contrainformatii Militare, dar nu a primit nume conspirativ. Ministru al Apararii in 2004, Ioan Mircea Pascu sustine ca de intocmirea respectivelor documente s-a ocupat secretarul de stat George Maior, care voia sa se puna bine cu Adrian Nastase.

Documentele s-au scurs zilele astea in public dintr-un minister condus de Teodor Atanasiu, un liberal care tocmai s-a ratoit duminica la partenerii democrati.

Articol integral in Cotidianul.

Nicolaescu confirma autenticitatea documentelor

preluare Gandul

Documentele care confirma ca Traian Basescu a fost informator al Securitatii sunt autentice, ne-a declarat, ieri, generalul (r) Gheorghe Nicolaescu, fostul sef al Directiei Siguranta Militara (DSM) din Ministerul Apararii Nationale.

Generalul (r) Nicolaescu ne-a declarat ca nu el i-a furnizat aceste acte lui Mugur Ciuvica si ca documentele ar putea proveni fie de la generalul (r) Gheorghe Rotaru, fostul sau sef, care in 2004 era director general al Directiei Generale de Informatii a Apararii, fie, cel mai probabil, de la Judecatorie sau de la Parchet.

Generalul (r) Nicolaescu este de parere ca "in mod normal, aceste date nu trebuiau sa iasa" (sa ajunga publice – n.n.), intrucat ele erau incluse in categoria documentelor interne ale MApN – adresa generalului Rotaru catre generalul Nicolaescu, raportul olograf al sefului Departamentului Arhiva al DSM catre seful DSM, si raspunsul sefului DSM catre seful DGIA.

In cel mai rau caz, daca Directia Generala de Informatii a Apararii era obligata sa raspunda la solicitarea Judecatoriei Sectorului 2, seful DGIA, generalul Rotaru, "trebuia sa raspunda in numele lui, nu sa le dea si raspunsul meu", considera fostul sef al DSM.

Am incercat, ieri, sa-l contactam si pe fostul sef al DGIA, generalul (r) Rotaru, pentru a afla si punctul sau de vedere, dar nu am reusit.

Presedintia: Basescu nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica

Traian Basescu a raspuns, ieri, acuzatiilor lui Ciuvica printr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

„Documentele in cauza au fost prezentate de catre MApN instantei in procesul dintre Traian Basescu si Mugur Ciuvica, proces pe care cel din urma l-a pierdut, fiind obligat la plata a 500 de milioane de lei daune morale.

Precizam ca, in decizia instantei, s-a tinut cont inclusiv de adresa MApN, pe care GIP a facut-o publica astazi", se spune in documentul citat.

Presedintia precizeaza ca si CNSAS a inaintat instantei, in septembrie 2004, o adresa prin care infirma orice colaborare a lui Basescu cu fosta Securitate ca politie politica.

„Presedintele Traian Basescu reafirma ca nu a semnat niciodata un angajament cu Securitatea si nu a colaborat niciodata cu Securitatea ca politie politica", se mai spune in comunicat. Palatul Cotroceni precizeaza ca atat generalul Rotaru, cat si generalul Nicolaescu au fost trecuti in rezerva la termen, la propunerea MApN.

Articol integral in Gandul.

Basescu - victima propriei admiratii pentru servicii

Documente secrete zboara din MApN

Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica a dat, duminica, publicitatii noi documente referitoare la activitatea de "securist" a lui Traian Basescu. Facsimilele prezentate nu aduc nimic nou din punct de vedere al informatiei conform careia presedintele a fost colaborator al Securitatii.

Pe 29 septembrie 2004, o adresa clasificata a MApN catre presedintele Judecatoriei Sector 2, din Bucuresti, a ajuns in posesia mai multor ziare, fiind publicata a doua zi. Continutul acesteia este identic cu cel al "dezvaluirilor" de ieri.

Singura noutate este aceea ca Mugur Ciuvica a reusit sa puna mana pe documentele interne ale Directiei Generale de Informatii a Armatei, care au condus la adresa oficiala din 2004.

Practic, presedintele Grupului de Investigatii Politice a prezentat solicitarea, facuta de Judecatoria Sector 2 catre MApN, referitoare la verificarea unor informatii privindu-l pe Traian Basescu, precum si adresele interne care au condus la raspunsul oficial.

Referitor la documentele prezentate, surse din MApN ne-au confirmat ca acestea sunt autentice si sunt considerate strict secrete. In perioada in care au avut loc verificarile, ministrul apararii era pesedistul Ioan Mircea Pascu. Cu toate ca aceste dezvaluiri nu au adus nici o noutate, subiectul a fost capul de afis al zilei de luni.

Amanunte in ziarul Adevarul