Ortofotoplanul. Suna complicat. si chiar este, pentru ca acest ortofotoplan (OFP) ar putea complica viata instantelor care judeca litigii privind drepturile de proprietate imobiliara. Dimpotriva, OFP poate simplifica viata fostilor proprietari, care vor putea dovedi mai facil unde si cum sunt amplasate terenurile revendicate.

OFP este un proiect pe care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) il finalizeaza in aceasta luna. OFP este o fotografie aeriana a Romaniei din care va rezulta o harta digitala a tarii. Cu ajutorul acestui produs cartografic se pot face masuratori, la diferite scari, in functie de interesele beneficiarilor.

Pozele aeriene vor fi livrate Ministerului Agriculturii, la o scara de 1:5.000. Ministerul va sti in acest fel cum sa distribuie subventiile, conform cu suprafetele de teren, beneficiarilor Programului european "Fermierul".

Un fel de test ADN

Dar OFP poate fi utilizat intr-o directie ce va naste nenumarate controverse pe tema reconstituirii dreptului de proprietate.

"Cand vom demara lucrarile cadastrului general toate planurile parcelare vor trebui sa fie comparate cu acest ortofotoplan si, acolo unde nu exista concordante iar parcelele n-au fost corect delimitate, ele se vor recorela in functie de suprafata reala din teren, pe care o arata poza", explica purtatorul de cuvant al ANCPI, Robert Tatu.

El spune ca principala destinatie a OFP sunt lucrarile de cadastru general si calcularea impozitelor si taxelor locale de catre primarii.

Cum OFP este un proiect cu forta normativa care emana dinspre o autoritate de stat (ANCPI tine de Ministerul Internelor si Administratiei Publice), atunci imaginile aerofotogrametrice (cum se mai spune OFP) vor putea fi administrate in instanta. Astfel de probe sunt relevante mai ales in cazul terenurilor din extravilan, acolo unde sunt suprafete mari.

Problema este ca judecatorii sa nu refuze aceste dovezi bazate pe o tehnica moderna si sa se bazeze in continuare exclusiv pe opinia comisiei de expertiza. Asa cum aparitia testului ADN faciliteaza aflarea adevaratului autor al unei crime, testul OFP ar trebui sa ajute la luarea deciziilor privind situatia reala a unui teren.

Doua tipuri de litigii

Avocatii spun ca OFP va influenta hotararile judecatoresti in cazul dosarelor aflate pe rol sau a celor viitoare. "Se vor naste doua tipuri de litigii: de revendicare si de granituire, care stabilesc limitele proprietatilor prin expertize tehnico-judiciare. Cel care a intrat deja in posesie este putin probabil sa mai conteste titlul vecinului.

Daca un judecator a avut in vedere anumite criterii care erau legale si perfect aplicabile intr-o situatie de fapt, la un anume moment, aparitia unui nou criteriu care tine de dezvoltare tehnicii nu impieteaza asupra legalitatii deciziei luate de judecatorul respectiv", spune Robert Rosu, avocat la Tuca, Zbarcea & Asociatii.

Articol integral in Banii Nostri