Bancile au gasit o noua portita pentru "a indulci" strictetea normelor BNR. Beneficiul pentru client este acela ca se va putea califica pentru un imprumut mai mare cu un salariu mai mic decat cel cerut prin normele referitoare la creditare.

Facand o trecere in revista a ofertelor de credite pentru nevoi personale fara garantii imobiliare nu se poate sa nu ne sara in ochi dobanda de doar 7,95% la imprumuturile in lei, practicata de HVB Bank Romania, in conditiile in care la celelalte banci, la acelasi tip de imprumut nivelul de dobanda este cu 7-11 puncte procentuale mai ridicat.

Explicatia acestei diferente uriase de dobanda este insa una destul de simpla: institutia de credit ce apartine acum grupului italian UniCredit a optat pentru scaderea dobanzii simultan cu introducerea unui comision suplimentar de 0,5% din soldul sumei ramase de rambursat, comision care se plateste lunar.

Decizia de marketing adoptata de HVB este, putem afirma, o dubla lovitura in piata: una mai vizibila, de imagine, prin faptul ca o dobanda mica va aduce mai multi clienti la ghisee, si o alta, mai mult intuita, dar cu adresa catre normele restrictive ale BNR legate de creditare.

Mai clar exprimat, acest ultim aspect ni se infatiseaza in felul urmator: cum acea limita impusa de BNR, prin care rata la un credit de consum nu poate fi mai mare de 30% din veniturile solicitantului unui imprumut sau ale familiei acestuia, a incurcat socotelile multora dintre cei care si-ar fi dorit un credit, ei pot acum sa profite de o portita permisa de lege - aceea de a-si diminua rata

transferand o parte din efortul financiar catre comisioane, cheltuieli ale persoanei creditate, care insa nu sunt luate in calculul pentru stabilirea respectivei limite. Pentru ca lucrurile sa fie si mai clare, cel mai bine ar fi sa luam un exemplu.

Rata ajunge la 35% din venituri

La un imprumut de 35.000 lei (echivalentul a 10.000 de euro), pe cinci ani, cu o dobanda de 15%, rata lunara ar fi de 834 lei, necesitand obtinerea unui venit net (venitul realizat de solicitantul de credit sau de catre familia acestuia din care se scad cheltuielile curente: telefon, intretinere, energie electrica etc.) de 2.785 lei.

Articol integral in Banii Nostri