Cu un raport pret/profit pe actiune sub 22, nivel mai scazut decat in cazul SIF-urilor, BRD-GSG este cea mai atractiva actiune bancara. Intensificarea concurentei nu a diluat dureros marjele de profit, cele trei banci listate obtinand rezultate in crestere cu cel putin 30% fata de 2004.

Actiunile bancilor au atras privirile jucatorilor institutionali straini inca din 2004, gradul redus de bancarizare anuntand rate frumoase ale profitului in perioada urmatoare.

Cresterea veniturilor populatiei s-a reflectat in apetitul pentru imprumuturi si in rezultatele raportate de bancile listate: atat BRD, cat si Banca Transilvania au reusit sa obtina un profit net cu 54%, respectiv 63% peste cel realizat in 2004.

Daca in ceea ce priveste raportul P/BV, actiunile celor trei banci de la BVB sunt printre cele mai ridicate de la bursa (bancile vest-europene se tranzactioneaza, de pilda, de aproximativ doua ori peste valoarea contabila), surpriza vine atunci cand ne raportam la PER-uri.

Presiunea mare la cumparare a facut ca, in ciuda unei evolutii bune a profiturilor, Transilvania si Carpatica sa fie actiuni "scumpe", un investitor trebuind sa astepte peste 35 de ani pentru ca pretul platit sa fie acoperit din profitul actual, daca rezultatele financiare se conserva la valorile actuale.

De fapt, toata lumea a cumparat actiunile respective cu gandul la ratele de crestere, ceea ce face ca peste cinci ani o actiune achizitionata la un PER de 35 sa ofere un raport dintre pretul actual si profitul estimat sub 20.

In cazul BRD insa, PER-ul este deja la o valoare peste cea a SIF-urilor, actiuni celebre "de dividend". BRD a fost mai eficienta din perspectiva rentabilitatii capitalului propriu, iar structura actionariatului, mai putin interesanta pentru investitori (cel mai mic free-float dintre cele trei banci - 26%), a facut ca actiunile sa fie mai putin speculate.

BRD este, de altfel, singura actiune care ofera dividende cash, celelalte doua banci alegand sa mearga pe mana majorarilor de capital din profit si acordarii actiunilor gratuite.

Articol integral in Banii Nostri