Vrem curatenie in clasa politica. Dar cu securistii din presa cum ramane?

Incet-incet, mizeria iese la suprafata. Stenogramele discutiilor purtate de Dinu Patriciu cu tovarasii sai de haiducii, in cazul manipularii Bursei, limpezesc multe dintre misterele acestei afaceri. Si arunca in ridicol smiorcaielile unor personaje care fredonau aria nevinovatiei in fata aparatelor de filmat, pe scarile Parchetului General.

Printre inculpatii din dosarul "Rompetrol" se numara un cetatean care a facut avere tranzactionand puterea presei. Se numeste Sorin Rosca Stanescu si este directorul cotidianului "Ziua". Ziar pe care l-a infiintat impreuna cu Dinu Patriciu, inainte de a-l vinde grupului Liviu Luca - Sorin Ovidiu Vintu.

Rosca Stanescu este exemplul perfect al securistului care "s-a descurcat" si inainte, si dupa Revolutie. A calcat pe cadavre in toate regimurile. Pe vremea lui Ceausescu a turnat cu spor la Securitate. Sub Ion Iliescu si-a deschis gazeta, fara ca presedintele "sarac si cinstit" sa-i deranjeze vreodata incasarile puturoase.

In mandatul lui Emil Constantinescu a zburdat precum sicilienii in ulitele prafuite ale Sudului. Cu Adrian Nastase s-a inteles perfect: banii au curs garla si dinspre stat, si dinspre tot felul de faliti dispusi sa-si cumpere linistea mediatica.

In plina domnie a lui Nastase a avut loc si "tunul de la Rompetrol". Rosca Stanescu l-a sunat pe Patriciu ca sa afle ce si cum. Si a aflat: 200.000 de "coco", repede, repede, "pentru ca e o tranzactie mare, speciala". Pac, pac - s-a umflat contul!

Dar cum s-a derulat tranzactia care l-a imbogatit pe Rosca Stanescu, la gramada cu alti tovarasi ai lui Patriciu? Ne lamureste brokerul insarcinat sa "faca treaba", in dialogul sau telefonic cu magnatul petrolului: "Din pacate, am ceva probleme cu clientii deoarece nu am acceptat sa intre nimeni pana nu s-a finalizat operatiunea noastra".

Asadar, "operatiunea noastra"! Adica a lor. Miza justifica riscurile, caci... "S-au cam suparat cativa, dar asta e, ca nu era sa ne dam cu stangul in dreptul." Replica lui Patriciu e graitoare: "Asta e! Bine. La revedere!".

Asta e! Un "grup de interese", in complicitate cu oficiali ai Bursei, blocheaza accesul la tranzactionarea de actiuni pentru cei care nu sunt "de-ai nostri". Din grup face parte si un director de ziar. Intrebare: mai poate crede cineva o iota din ceea ce publica respectivul ziar?

Sa spunem ca apare o informatie despre Rompetrol, despre Patriciu, despre Verestoy ori alti profitori ai schemei. Va scrie "Ziua" adevarul? Sa fim seriosi: interesul lui Rosca Stanescu este sa prezinte lucrurile asa cum ii convine lui, nu cum sunt in realitate.

Iata de ce avem nevoie de o lege a lustratiei si in presa! Cititorii au dreptul sa fie informati corect, nu in functie de interesele rosca-stanestilor de prin redactii! Informarea e una, intoxicarea e alta! Iar experienta demonstreaza ca de la intoxicare la santaj mai e doar un pas. Unul pe care camatarii si spoitorii presei il fac voiniceste.

Pana de curand, Sorin Rosca Stanescu era un fel de baron in Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa. Dumnezeule, securistoidul asta a votat daca jurnalistul X sau gazeta Y a respectat codul deontologic al presei! Personal, sunt mandru ca, odata, am fost suspendat din Club de alde Sorin Rosca Stanescu.

Este oare la fel de mandru Cristian Tudor Popescu ca a votat alaturi de securistul de la "Ziua"?