Cine fura porumbei si oua in copilarie devalizeaza banci atunci cind se face mare - acesta este destinul fostului militian ajuns doctor in economie.

Considerat un fenomen social, fotbalul a devenit un spatiu in care se tranzactioneaza ilegalitatea. Daca ai o problema cu Justitia si nu te afli in SUA pentru a trece granita in Mexic, te lipesti ca timbrul de scrisoare de fotbal. Daca problemele nu sint atit de mari, se gaseste si un sport mai putin costisitor, unde sint bune si crampoanele second-hand.

In contextul impactului social generat de audienta de care se bucura fenomenul-fotbal, toleranta din partea autoritatilor nu face decit sa legitimeze tipurile deviante de comportament. Esecul, temporar cel putin, al lui Sebastian Bodu in conflictul cu Gigi Becali este relevant in acest sens, colectarea datoriilor din fotbal la bugetul de stat fiind in continuare minima.

Oligarhia fotbalului a devenit un grup autonom, intangibil, care se ghideaza dupa propriile reguli si iese in spatiul public in functie de propriul interes. „Politica si fotbalul" a devenit o sintagma tocita, ambele domenii avind ca sursa de existenta popularitatea, astfel ca isi imprumuta des instrumente sau personaje.

Creditele se dau rar doar cu buletinul, cele doua domenii devenind reciproc sponsori. Un primar isi asigura mai multe voturi, daca modernizeaza stadionul local, decit daca schimba conductele ruginite dintr-un cartier sarac.

Comunismul l-a folosit ca pe unul dintre cele mai bune instrumente de propaganda si supapa de defulare a maselor, dar societatea postdecembrista il manipuleaza mai eficient.

Nunti, botezuri, inmormintari

A furat oua si porumbei in copilarie, si-a facut un nume, gratie fotbalului, devalizind Banca Internationala a Religiilor. Prin metode proprii, pe care le-a aprofundat intr-un doctorat in economie subterana. A incercat sa se salveze si prin politica.

Dinel Staicu s-a nascut in 1956, in comuna Leu, devenind celebru dupa ce a condus unul dintre cele mai populare cluburi de fotbal din Romania, Universitatea Craiova. Tatal lucra ca tractorist, mama la CAP. Este Leu ca zodie si recunoaste ca a plecat de la mici gainarii pentru ca, peste ani, sa fie acuzat de devalizarea Bancii Internationale a Religiilor.

La 14 ani fura ouale, porumbeii si ciinii din sat, dupa care „marfa" era dusa si vinduta la Craiova. Apoi si-a cumparat un aparat de fotografiat cu care facea poze la nunti, botezuri si inmormintari. Contra-cost, normal. Urmatoarea afacere a fost specula cu bilete de cinematograf. La scoala a avut notele 2 sau 10, niciodata nu i-au placut notele de mijloc.

Uniforma de militian, pe cirnati

La 21 de ani a absolvit Scoala de subofiteri de la Cimpina, intrind in Militie. A ramas in sistem pina in 1992, prinzind si trecerea minerilor in drum spre Bucuresti, dupa care a dat uniforma pentru un chiosc cu cirnati in tirgul saptaminal din Craiova, dar „s-a scos" atunci cind a cumparat o statie Peco cu 600.000 de lei si a revindut-o cu 600.000 de dolari.

Paralel, a obtinut doctoratul in economie cu teza „Economia subterana". Apoi a urmat o alta lovitura, obtinind prin firmele controlate de el credite de aproximativ o suta de miliarde de lei, la aceasta ora lichidatorii BIR anuntind ca au de recuperat de la Dinel 536 de miliarde de lei vechi.

In prezent, controleaza prin diverse persoane SIF Oltenia si a reusit, prin metode proprii, sa puna mina pe o serie de imobile si terenuri din Banie. In plus, a deschis mai multe case de credit, acordind imprumuturi unor „nevoiasi", care ulterior n-au mai putut sa-si achite datoriile fata de Staicu, fiind deposedati „cu acte" de case si alte bunuri cu care gajasera.

Dar Dinel Staicu a facut o afacere si din fotbal. Fenomen in care a intrat prima data in anul 1997, preluind Universitatea Craiova alaturi de alti oameni de afaceri, printre care Constantin Popeci si George Ilinca. S-a retras foarte repede, deoarece nu i-a placut lucrul amestecat, nu inainte de a spune o fraza care avea sa ramina celebra: „Pentru mine, fotbalistii sint ca frigiderele. Sint buni daca se vind pe bani multi".

Marcaj la Ceausescu

Sub acoperisul Stiintei, Staicu si-a facut nume iesind la rampa cu tot felul de ciudatenii, fiind preocupat mai mult de imaginea sotilor Ceausescu, carora le-a ridicat un muzeu la Scornicesti si le-a facut un parc la Podari, linga Craiova. A fost presedinte, manager, dar si director tehnic al Universitatii Craiova.

A sugerat antrenorilor sa schimbe fundasii cu atacantii cind obosesc, dar si sa faca dusuri in aer liber jucatorilor pentru a se fortifica. A propus galeriei sa tina o oglinda in mina pentru a orbi portarul advers. S-a certat cu majoritatea antrenorilor de la echipa, indiferent ca acestia s-au numit Emil Sandoi, Sorin Cirtu, Mircea Rednic sau Nicolo Napoli.

Pe ultimul l-a trimis sa antreneze o grupa de juniori si i-a pus la dispozitie o Dacia 1100 ca masina de serviciu.

Articol integral in Cotidianul