Legea lustratiei interzice, pe o durata de 10 ani, accesul la functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist si ale aparatului represiv al fostului partid comunist.

Este greu de evaluat numarul persoanelor care intra sub incidenta acestei legi, dar e probabil ca e vorba de mii de persoane.

Legiuitorul include intre cei carora li se aplica prevederile legii pe cei care au ocupat functii de conducere in aparatul central al PCR si UTC, activistii salarizati ai celor doua organizatii la nivel national, regional sau judetean, membrii fostelor Consilii de Stat si de Ministri, ministrii secretari de stat si

adjunctii lor, presedintii, prim-vicepresedintii, vicepresedintii si secretarii consiliilor populare regionale, raionale, judetene si municipale.

Activistii din aparatul de propaganda central, regional, raional si judetean ai fostului Consiliu al Culturii si Educatiei Socialiste; redactorii, redactorii-sefi adjuncti si secretarii generali de redactie ai institutiilor de presa ale PCR, UTC si UASCR fac parte din categoria lustrabililor.

Persoanele din invatamantul de partid, de la Academia stefan Gheorghiu sunt pe lista.

sefii misiunilor diplomatice, consulare si comerciale romane din strainatate si adjunctii lor, cei care au detinut functiile de guvernator si viceguvernator al Bancii Nationale, presedinti, prim-vicepresedinti si vicepresedinti ai bancilor de stat la nivel judetean, precum si persoanele cu

responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare, figureaza in lege. Lor li se adauga securistii, militienii si conducatorii justitiei comuniste.

Interdictiile, de la presedinte la consilierul comunal

Legea lustratiei stabileste lista de functii si demnitati publice pentru care nu pot candida, nu pot fi alese sau numite persoanele enumerate mai sus.

Lista incepe cu presedintele si consilierii prezidentiali sau de stat si continua cu deputati si senatori, membri ai guvernului, secretari si subsecretari de stat sau functii asimilate acestora, secretari generali, secretari generali adjuncti sau directori in aparatul guvernului, ministerelor sau autoritatilor administrative autonome.

Sub incidenta legii intra functiile de primar si viceprimar, consilier de conturi al Curtii de Conturi sau judecator al Curtii Constitutionale, presedinte si sef de sectie al Consiliului Legislativ, avocat al poporului sau adjunct al acestuia, director ori director adjunct in serviciile secrete, conducatorii institutiilor culturale la nivel central si judetean.

Articol integral in Adevarul