Sase milioane de euro – un centru de afaceri, doua milioane – un drum judetean. Cum banii sunt nerambursabili, functionarii publici si intreprinzatorii au cedat tentatiei de a "ciupi" din ei sume importante.

Cel putin asa au constatat inspectorii Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului Romaniei: in total, in mai putin de doi ani, s-au strans peste 13,5 milioane euro la categoria "cheltuieli neeligibile", in cadrul proiectelor controlate. Valoarea acestor proiecte se ridica la 100 milioane euro, asadar romanii au bagat in buzunare peste 10% din banii primiti.

Verdictul final, daca este vorba sau nu despre infractiuni, il vor da procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pe birourile carora ajung dosarele de la DLAF.

In topul proiectelor anchetate se gasesc cele coordonate de consiliile judetene si primariile care au primit fonduri prin diferite programe europene. Astfel, un proiect de 6,3 milioane de euro, avand ca beneficiar final Consiliul Judetean Iasi, a fost gasit de catre DLAF neeligibil in totalitate.

Problema o reprezinta neregulile la atribuirea contractului de executie a lucrarilor pentru "Centrul universitar de inovatie si Parc de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru IMM-uri si Investitori privati Iasi", finantat prin Phare.

"A fost data o declaratie falsa prin care se atesta ca firma nu are datorii la bugetul de stat si la bugetele speciale, precum si ca nu se afla in stare de reorganizare judiciara, obtinand, astfel, contractul de executie al constructiei.

A fost folosit o parte din avans in alte scopuri, precum achitarea contravalorii unor facturi pentru alte obiective, cumpararea unor obligatiuni si a unui autoturism, achitarea unor redevente, etc", transmite DLAF. Cu toate insistentele, Consiliul Judetean Iasi nu ne-a transmis o pozitie oficiala despre neregulile constatate.

In schimb, un alt anchetat, Societatea de Constructii CCCF SA, considera ca acuzatiile DLAF sunt nefondate. Firma a contractat executia lucrarilor de infrastructura pentru "Centrul de testare feroviara" de la Faurei, in valoare de peste zece milioane de euro. Conform DLAF, "avansul, in valoare de 1.120.904 euro, alocat integral din fonduri comunitare, a fost folosit in alte scopuri".

Dragos Burlan, director general adjunct la CCCF SA, spune ca este imposibil sa fi facut acest lucru.

Articol integral in Capital