Au devenit renumite dupa moartea unor manufacturieri celebri sau a unor interpreti. Multe nu se mai fabrica de cateva secole. Costa cat o casa cu etaj in buricul targului si se lasa mostenire cu limba de moarte. Sau... se vand la licitatii cu bani grei.

Cele mai scumpe viori

1."The Lady Tennant"

Stradivarius

Pret: 2,03 milioane dolari

Manufacturata in 1699, vioara i-a apartinut lui Charles Philippe Lafont, contemporan cu Nicolo Paganini. Numele viorii se trage de la Sir Charles Tennant, un industrias scotian care a cumparat instrumentul in 1900 pentru sotia sa, Marguerite Miles, violonist amator.

2."The Mendelssohn"

Stradivarius

Pret: 1,78 milioane de dolari

Aceasta vioara din 1720 se pare ca a fost elementul de inspiratie pentru filmul "Vioara Rosie" Detinuta de bancheri bogati din Berlin, descendenti ai compozitorului Felix Mendelssohn, a fost vanduta de Christie's in Londra in 1990 si apoi tot de Christie's in New York in aprilie 2005.

3."The Kreutzer"

Stradivarius

Pret: 1,58 milioane de dolari

Instrumentul i-a apartinut muzicianului Rodolphe Kreutzer, caruia Beethoven i-a dedicat una dintre bine-cunoscutele sale sonate de vioara ("Sonata Kreutzer"). Manufacturata in 1727, a fost vanduta de Christie's in Londra in 1998.

Cel mai scump pian

Steinway Model "Z" (a apartinut lui John Lennon)

Pret: 2,08 milioane de dolari

John Lennon a compus piesa "Imagine" pe acest Steinway, care a fost cumparat de starul pop George Michael in 2000. Pianul de lemn de nuc masiv inca mai are urmele de arsuri de tigari pe care le-a facut Lennon.

Cel mai scump violoncel

"Bonjour"

Stradivarius

Pret: 1,03 milioane de dolari

"Bonjour" a fost manufacturat in 1696 si a primit numele acesta in secolul al 19-lea, de la violoncelistul francez Abel Bonjour. In prezent, instrumentul a fost imprumutat catre Canada Council for the Arts Instrument Bank.

Cea mai scumpa chitara

"Blackie"

Stratocaster

Pret: 959.500 dolari

Chitara i-a apartinut lui Eric Clapton. Acest Stratocaster este cea mai scumpa chitara vanduta vreodata la licitatie.

Articol integral in Banii Nostri