Se pare ca Dumnezeu i-a ascultat ruga lui Ilie Nastase. E vorba despre cea din clipul publicitar in care apare imbracat in calugar alaturi de Hagi si Nadia. Insa numai Dumnezeu stie de ce guvernul Tariceanu i-a concesionat, pentru o perioada de 60 de ani, 64.000 de metri patrati in nordul Bucurestiului.

Nu se intampla prea des ca statul sa dea un teren in valoare de 50 de milioane de euro unei persoane, fie ea si una juridica.

Clubul Vointa nu are echipa de fotbal in Divizia A, nu are echipa de handbal in cupele europene, nu mai are de mult mari performante sportive, dar are o avere, o suprafata de sase hectare intr-o zona ideala pentru investitorii imobiliari.

Marea glorie a tenisului incearca de sapte ani sa puna mana pe terenul clubului. El sustine ca are ca obiectiv final construirea „Arenelor Ilie Nastase". Acestea vor fi fomate dintr-o sala de sport moderna, de 10.000 de locuri, si „Academia de tenis" - 14 suprafete de joc dintre care 4 acoperite.

„Avem un investitor care are la dispozitie 100 de milioane de euro pentru a realiza proiectul", a declarat Amalia Nastase, sotia fostului mare campion, care se ocupa de proiect.

Amicii Vasile si Tariceanu

Ilie Nastase a obtinut, in anul 1999, o hotarare de guvern prin care ii este concesionat acest teren. Hotararea a fost semnata de Radu Vasile, primul-ministru de atunci. Conform documentului, i se oferea suprafata respectiva cu titlu gratuit pentru o perioada de 49 de ani.

Marian Strugaru, presedintele Clubului Vointa, era asociat la acea vreme cu Ilie Nastase si, impreuna, l-au convins pe Radu Vasile sa le dea terenul.

Dupa ce se vede cu hotararea in buzunar, fostul campion decide sa scape de Strugaru. Denunta contractul de asociere si incearca sa-i evacueze pe cei de la Vointa.

Strugaru il da in judecata si blocheaza evacuarea. Procesele dintre cei doi se desfasoara si in ziua de azi.

Folosinta gratuita

Odata cu venirea PSD-ului la putere, in anul 2000, castigatorul de la Roland Garros incearca sa dea lovitura finala. Guvernul Nastase ezita sa evacueze clubul, cum ar fi vrut tenismenul. Procesele continua. Pretul terenului creste.

In urma cu o luna, pe 8 martie, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu semneaza o noua hotarare de guvern in favoarea lui Ilie Nastase. Terenul cu pricina ii este incredintat direct „in folosinta gratuita" pentru o perioada de 60 de ani, cu 11 mai mult decat a dat Radu Vasile.

Pretul corect al terenului din nordul orasului a ajuns, intre timp, la aproximativ 50 de milioane de euro, conform analistului imobiliar Artur Silvestri.

„In zona, un metru patrat de teren se tranzactioneaza cu 800 de euro", spune analistul.

Articol integral in EVZ