Daca Gigi a fost uns la sprit prim-solist in trupa de trombonisti dirijata din foisorul Cotrocenilor, nu mai mira pe nimeni ca "Marean" a ajuns virtuoz-sef in trupa de strigaturi etno care presteaza pentru Mircea Geoana. De cand evolueaza pe gazonul presedintiei, Traian Basescu a schimbat regulile jocului.

Torpilele sale executate din preajma careului de 16 metri au rupt plasa, indiferent la ce poarta a tras, a pesedeului, a peneleului sau a conservatorilor. Disperati, adversarii au adus in prima divizie vedetele echipelor de maidan, tipi cu pielea mai groasa, capabili sa reziste la tavaleala.

Ludovic Orban a fost impins pe flancul liberalilor, a venit timpul lui Marian Vanghelie sa-si dovedeasca valoarea pentru pesedistii din Bucuresti.

Cand s-a asezat in fotoliul de lider al PSD, Mircea Geoana nu s-a vazut probabil in compania primarului de la sectorul 5. Dar a constatat repede ca s-a inrait lumea si ca are nevoie de forta bruta pentru a-si salva pozitia destul de fragila.

Marian Vanghelie a fost selectionat in urma meciului eliminator cu Adrian Nastase. In seara exmatricularii fostului lider, Vanghelie a dat tonul, afirmand ca mafia din PSD trebuie starpita.

Primarul avea experienta luptelor din organizatia PSD Bucuresti, o serparie politica unde nu au reusit sa supravietuiasca veterani grei ai partidului.

Pentru o formatiune obisnuita sa se orienteze dupa mesajele venite de sus, nominalizarea lui Marian Vanghelie ca presedinte executiv interimar este certificatul de garantie ca, la viitoarele alegeri ale organizatiei, va primi votul definitiv. Intrarea sa pe prima scena politica a Bucurestilor complica viata lui Adriean Videanu.

Prin traditie, bucurestenii au ales intotdeauna primari de centru-dreapta, indiferent cine au fost ei. Era suficient sa fii din CDR sau din Alianta pentru a castiga. A probat-o un personaj ca Viorel Lis. Videanu si-a propus sa schimbe fata Capitalei printr-o serie de proiecte mai mult decat ambitioase.

Daca transforma totul in haos, praf, noroi si santiere interminabile, s-ar putea sa piarda sustinerea bucurestenilor, oricat de democrat este si oricate vizite prezidentiale primeste la sediul primariei din Bulevardul Elisabeta.

Cu un buldozer ca Vanghelie pe urme, pentru Videanu se anunta vremuri grele, cu atat mai mult cu cat PSD nu are nimic de pierdut in Bucuresti. Primarul de la 5 va avea mana libera. PSD nu se mai teme nici de imaginea lui Vanghelie, nici de efectele prestatiilor sale publice.

Daca la case mai mari asta este reteta succesului, atunci social-democratii nu au ce sa-si reproseze ca recurg la acelasi tip de politician pentru a-si forta norocul acolo unde, pana acum, au avut numai esecuri. Dar promovarea unor astfel de politicieni se va deconta, mai devreme sau mai tarziu.

Uneltele se vor intoarce impotriva celor care acum le controleaza si isi vor clama dreptul sa-si impuna "valorile", pentru ca au fost legitimate prin vot sau prin sustinerea unor partide cat se poate de respectabile.