Guvernul a instituit vineri de dimineata stare de alerta de gradul doi in judetele din lungul Dunarii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca in patru zone se vor face inundari controlate pentru a diminua astfel riscul pagubelor. Suprafata care va fi inundata deliberat este de 92.000 hectare.

La sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta din aceasta dimineata Guvernul a decis ca patru zone din judete de-a lungul Dunarii sa fie inundate deliberat, asta pentru a degaja volumul mare de apa care ameninta cu ruperea digurilor.

Zonele care vor fi inundate controlat sunt o portiune in aval de Portile de Fier, ca si zone din judetele Ialomita, Constanta si Braila.

Incintele in care vor fi provocate inundatii controlate:

- Ghidiciu-Bistret

- Bistret-Nedeia-Jiu

- Gostinu-Greaca

- Borcea de Sus

"Nu este necesara instituirea starii de urgenta. Am decretat doar starea de alerta", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Premierul Tariceanu a anuntat ca Dunarea a ajuns la un debit de peste 15.500 mc / secunda, debit care nu s-a mai inregistrat de mai bine de 100 de ani.

Comandamentele judetene si locale pentru prevenirea situatiilor de urgenta sunt in alerta de gradul doi si vor trece la evacuarea populatiei din zonele inundabile.

Starea de alerta se refera la punerea de indata in aplicare a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta.

Pe timpul starii de alerta se pot dispune masuri de restrangere a unor drepturi sau libertati referitoare la libera circulatie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii fortate, dreptul de proprietate privata sau protectia sociala a muncii.

Ministerul Administratiei si Internelor a facut o evaluare a pagubelor inundatiilor produse in aceste zile. Acesta a aratat ca au fost evacuate 532 de persoane, cele mai multe in judetul Caras-Severin, au fost inundate 99 de localitati si afectate 2037 de anexe gospodaresti.

Ministrul Vasile Blaga a dat asigurari ca fortele de interventie sunt pregatite sa actioneze. "Toata lumea se afla in dispozitive, pregatita sa intervina in orice moment", a afirmat Blaga.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat dupa sedinta Comitetului ca experti lucreaza pentru a delimita zonele si traseul pe care trebuie directionate revarsarile controlate.

Tariceanu a mai anuntat ca se va deplasa azi in judetul Dolj unde este cea mai grava situatie si unde azi, in jurul orei 15, va avea loc prima inundatie controlata. In plus, mai multi ministrii ai guvernului vor pleca pe teren, in judetele de-a lungul Dunarii unde pericolul de inundatii este foarte mare. Guvernul a decis totodata sa opreasca circulatia pe Dunare.

Guvernul a decis totodata sa opreasca circulatia pe Dunare. Fluviul este pe cale sa depaseasca debitul record de 15.900 mc/secunda inregistrat in urma cu 100 de ani.