Intr-un interviu acordat RFI Romania, Jacques Myard, Raportorul Parlamentului Francez pentru Romania si-a exprimat convingerea ca tara noastra va intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Jacques Myard a prezentat, in fata Comisiei pentru Afaceri Europene a Adunarii Nationale Franceze, raportul privind pregatirea Romaniei pentru aderarea europeana. Acest document reprezinta un argument esential in procesul de ratificare de catre Parlamentul Francez a tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

In interviul acordat postului RFI Romania, Myard a subliniat "progresele considerabile facute de Romania pentru a ajunge la nivelul solicitat pentru integrarea europeana": existenta unei economii de piata functionale, lupta reala impotriva coruptiei, independenta justitiei, libertatea presei.

Raportorul francez nu a uitat sa mentioneze capitolele deficitare ale tarii noastre in drumul ei spre integrare. In opinia sa, principala problema este legata de capacitatea administrativa a Romaniei de a absorbi fondurile europene, cauzata de lipsa functionarilor pregatiti in acest domeniu.

"Dar trebuie sa fim sinceri pina la capat : daca Franta ar trebui sa faca acum aceleasi eforturi pentru a reusi sa indeplineasca toate criteriile pe care le cerem statelor care doresc sa intre in Uniune, ar exista fara indoiala sectoare de activitate in privinta carora Comisia ar spune - aici nu va ridicati la nivelul cerut! Ceea ce inseamna pana la urma ca Romania este acum apta sa intre in

Uniunea Europeana, ca a facut eforturi importante in aceasta directie, dar si ca este in atat in interesul Romaniei cat si al Uniunii Europene si mai ales al Frantei ca aderarea ei sa se produca la 1 ianuarie 2007."

In acelasi interviu, Jacques Myard a explicat intarzierea ratificarii tratatului de catre Franta prin tensiunile sociale si politice cu care aceasta tara s-a confruntat in ultima perioada. Domnia Sa a spus insa ca ratificarea tratatului de aderarea a Romaniei va avea loc pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an.