Micul Paris" mai are nevoie de citiva ani pentru a recupera decalajul fata de capitalele din regiune la capitolul spatii de birouri. Ritmul de crestere a pietei spatiilor de birouri de calitate superioara din Bucuresti este net superior celui inregistrat in alte capitale sud-est europene.

„Este posibila recuperarea partiala in urmatorii ani a decalajului existent", a declarat Stefan Gheorghiu, director in cadrul fondului de investitii Europolis.

Gheorghiu a afirmat, la un seminar pe teme imobiliare, ca stocul spatiilor de birouri de clasa A totalizeaza un milion de metri patrati in Praga, 1,1 milioane de metri patrati in Budapesta si 1,5 milioane de metri patrati in Varsovia.

In Bucuresti, spatiile de birouri insumeaza doar 250.000 de metri patrati. „Daca in celelalte tari piata creste cu o rata de 10% pe an, in Bucuresti apar spatii noi care maresc stocul cu 50-60%", a spus Gheorghiu.

Directorul Europolis a adaugat ca, din cauza deficitului de cladiri, fondurile de investitii se reorienteaza catre dezvoltarea de imobile, dupa ce initial au vizat cumpararea unor proiecte finalizate.

Investitiile de portofoliu, reprezentind sumele alocate de investitori pentru cumpararea de proiecte, au atins in Romania, in ultimii trei ani, 350 de milioane de euro, fata de 2,5 miliarde de euro in Cehia si un miliard de euro in Ungaria.

Risc de ocolire

Pe de alta parte, Gheorghiu a avertizat ca investitorii ar putea in viitor sa evite proiectele din Romania, daca se mentine ritmul de scadere al randamentelor imobiliare de pe piata romaneasca, care s-au diminuat in ultimii trei ani de la 12,5% la o valoare mai mica de 8%.

Chiriile pentru spatiile de birouri de calitate superioara din Bucuresti se ridica, potrivit reprezentantului Europolis, la 17-18 euro pe metru patrat pentru constructiile finalizate.

Citeste articolul complet in Cotidianul