Credinciosii romano-catolicii, protestanti si neo-protestanti sarbatoresc, duminica, Pastele cu o saptamana mai devreme fata de ceilalti crestini. In Romania, doua milioane si jumatate de oameni celebreaza, astazi, Pastele.

In schimb, pentru ortodocsi si greco-catolici este Duminica Floriilor, care simbolizeaza intrarea Domnului Isus Hristos in Ierusalim.

In aceasta zi, denumita si Duminica Stalparilor, in toate bisericile se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor care participa la Sfanta Liturghie, iar slujitorii Bisericii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul in Ierusalim. Cu acestea, dupa ce au fost aduse la biserica spre a fi sfintite, crestinii impodobesc icoanele, usile si ferestrele.

In traditia populara exista credinta ca Insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, dupa ce aceasta s-a transformat intr-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.

In Duminica Floriilor cei care tin post au dezlegare la peste, adica pot manca peste si pot bea un pahar de vin.

800 de mii de romani care poarta nume de flori isi sarbatoresc ziua.

Cu duminica Floriilor incepe Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. In fiecare zi din saptamana care urmeaza se rememoreaza, prin slujbele Deniilor, ultimele zile ale lui Isus Hristos, pana la judecata si rastignirea Sa pe cruce.

Floriile deschid pentru toti romanii ortodocsi ciclul sarbatorilor pascale, care se incheie o data cu Inaltarea lui Iisus, la 40 de zile de la Sarbatoarea Pastelui.