Papa Benedict al XVI-lea a transmis duminica, la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei), de la balconul bisericii Sfantul Petru, mesajul "Urbi et orbi" pentru prima oara de cand a fost ales Suveran Pontif, transmit agentiile internationale de stiri.

Binecuvantarea a putut fi urmarita de credinciosi din toata lumea prin intermediul a 102 de televiziuni din 65 de tari.

In mesajul sau, Papa a tras un semnal de alarma referitor la populatia din Darfur "care traverseaza o grava criza umanitara" dar a amintit si de alte populatii care aspira la reconciliere, ca cele din Africa, Coasta de Fildes, Uganda si Zimbabwe.

Papa a mai cerut liderilor israelieni si palestinieni sa deruleze "un dialog rabdator si perseverent" pentru a ajunge la o solutie pentru conflictul israeliano-palestinian. Pe de alta parte, el a facut apel la "negocieri serioase si loiale" intre comunitatea internationala si Iran, pentru a se ajunge la "o convietuire pasnica de natura sa inlature amenintarea terorismului".

Benedict al XVI-lea a oficiat pentru prima oara slujba de Paste, de cand este papa, iar la ceremonie au asistat mii de credinciosi.

Inainte de slujba celebrata de cardinalii Curiei si de numerosi episcopi, o orchestra a intonat imnul national italian, reamintind relatiile stranse existente intre Sfantul Scaun si Italia.

Anul trecut, fostul Papa Ioan Paul al-II-lea nu a reusit sa transmita traditionalul mesaj de Paste, din cauza bolii sale dar eforturile sale disperate au emotionat o lume intreaga. Papa polonez a decedat la 2 aprilie, la sase zile dupa duminica Pastelui.

Pastele catolic este celebrat de credinciosii din lumea intreaga anul acesta, in aceeasi zi in care s-a nascut si actualul Suveran Pontif, care a implinit 79 de ani.