Criteriile dupa care minstrii isi numesc reprezentantii in fruntea companiilor de stat sint rareori cunoscute si deseori surprinzatoare.

Ministrul Economiei, Codrut Seres, si-a numit o serie de rude si consilieri personali in Consiliul de Administratie (CA) de la santierul naval Daewoo Mangalia. Unul dintre cei numiti este posibilul viitor socru, care ii e si consilier.

Viitorul socru, pe post de cenzor

Printre oamenii trimisi de Seres pe statele de plata de la Daewoo Mangalia, vicepresedinte al consiliului a fost numita Iuliana Dumitru, consiliera ministrului pe probleme de comunicare. Pe functia de vicepresedinte executiv a fost promovat Gheorghe Petrescu, membru al Partidului Conservator, formatiunea politica a ministrului Seres.

Mona Nicolici
(foto: Cotidianul)

In structura acestui CA apare si un jurnalist apropiat partidului din care face parte Seres, prezentatoarea tv Mona Nicolici, in prezent consilier al ministrului pe probleme de imagine. Iar in functia de cenzor la Daewoo Mangalia a fost numit alt consilier al ministrului, Ioan Pop. Acesta este viitorul posibil socru al lui Codrut Seres.

Ministrul explica

Codrut Seres spune ca Iuliana Dumitru a fost numita pe partea de promovare, iar Mona Nicolici supravegheaza achizitiile publice facute de coreeni. Ministrul recunoaste ca Ioan Pop este viitorul sau posibil socru, dar atrage atentia asupra faptului ca acesta este cenzor si ca formarea sa profesionala este de economist.

"L-am luat de la SIF Banat Crisana, toata cariera n-a facut altceva decit sa urmareasca situatii financiare", ne-a declarat Seres. Ministrul mai spune ca statul roman este actionar minoritar la santierul Naval Mangalia, cu doar 49%, puterea sa de decizie fiind limitata.

Sapte dintr-o lovitura

O situatie inedita se intilneste si la Ministerul Transporturilor. Ministrul Gheorghe Dobre pare a avea o slabiciune aparte pentru Iulian Poenaru, un economist care pina la 8 martie 2005 a lucrat ca director la o firma privata.

Acesta a fost numit de catre Gheorghe Dobre in conducerea a nu mai putin de sapte societati din subordinea Ministerului Transporturilor, pozitii din care, in noua luni, a reusit sa cistige peste un miliard de lei vechi.

In perioada 1 februarie – 8 martie 2005, Poenaru a facut parte din Corpul de Control al MTCT, unde a ocupat acest post "prin cumul de functii, in afara programului, cite doua trei ore", dupa cum singur recunoaste.

Pe 9 martie, el a fost numit de Dobre in functia de director general adjunct la Administratia Nationala a Drumurilor. Apoi, el a fost numit in Consiliile de Administratie de la Metrorex, Aeroportul "Henri Coanda" si SC Plastidrum SRL si in Adunarea Generala a Actionarilor de la CN CFR Marfa si CN CFR SA si in comitetul director de la Autoritatea Rutiera Romana.

In decursul anului 2005, Poenaru a mai fost cenzor la doua societati private, la SC Contrans SA si la SC Constructii Muntenia SA.

Articol integral in Cotidianul