Teatrul National din Bucuresti continua seria de succes a conferintelor de duminica.

Ieri a iesit la rampa filosoful Gabriel Liiceanu. „Despre ce am promis sa va vorbesc?" „Despre minciuna", a raspuns publicul consultindu-si programele. „Ei bine, v-am mintit. M-am hotarit sa va vorbesc despre seductie. Pentru ca minciuna nu este, oricum ai lua-o, un subiect pascal si, fie ca sintem credinciosi, fie ca nu, sacrul pluteste in aceste zile in aer."

Seducatori de geniu: Socrate, Platon, Iisus

„In plus, minciuna nu e de sezon", a adaugat Liiceanu. „Primavara e pentru indragostire, toamna e pentru minciuna. Mi-as dori sa va vorbesc despre ura la vara, ura - un subiect fierbinte, si poate despre moarte, la iarna." Liiceanu si-a sedus publicul vreme de mai bine de o ora, demontind mecanismele seductiei si facind un demers cultural de recuperare a marilor seducatori.

Filosoful a explicat distinctia dintre seducatorul pozitiv si cel demonic, potrivit consecutiilor: te seduc, ma iubesti, te iubesc sau, dimpotriva, te seduc, ma iubesti, te folosesc. Daca seducatorul pozitiv te transporta, te „teleporteaza" intr-o lume extraordinara, seducatorul demonic te anuleaza, coborindu-te si mai mult in ordinar.

In galeria seducatorilor de geniu, Liiceanu i-a amintit pe Socrate, pe Platon si pe Apostolul Pavel, un autentic seducator al neamurilor, pe Iisus Hristos „singurul seducator a carui sorginte este considerata divina", dar si pe maleficul Don Giovanni.

Foarte scurta istorie literara a seductiei

Amorul cavaleresc continua linia amorului platonic, spiritul fiind mai important decit carnalul. Amorul shakespearian, de tip Romeo si Julieta, exprima cel mai bine raportul spirit-trup, in timp ce, de la Renastere pina in zilele noastre, carnea bate spiritul, seducatorul de tip Don Juan practicind o seductie fara iubire, pe orizontala fiintei, si nu pe verticala sa.

Publicul a fost fascinat de conferinta, nelasindu-l pe filosof sa plece pina nu a facut marturisiri complete. „Noica a fost un seducator?", a fost intrebat.

„Am cam obosit sa vorbesc despre asta. Stiti, nu as vrea sa devin «ala cu Noica». Constantin Noica a fost maestrul nostru si este bine cunoscuta seductia pe care o exercita un maestru asupra ucenicilor sai."

„Ce aveti de spus despre seductia in masa, de tip Hitler sau Stalin?" „Este o seductie de tip demoniac, egoista si fara iubire, practicind genul de ispite la care a fost supus Hristos in pustiu: bogatia, puterea, materia."

Liiceanu s-a dovedit un conferentiar cu carisma, delectindu-si publicul foarte numeros si eterogen cu o pledoarie plina de farmec, pigmentata pe ici, pe colo si cu glume bune.

De ironiile fine si deloc rautacioase ale lui Liiceanu nu a scapat nici macar Ion Caramitru, care-i pregatise cu grija recuzita, dar ii pusese in fata un pahar gol: „Se vede ca Ion Caramitru e actor, si nu regizor", sau „tipic pentru un actor, eu muncesc, iar el ia toate aplauzele".

Actorul si directorul Caramitru nu s-a lasat mai prejos si l-a ispitit pe Liiceanu in final, punindu-l sa promita ca va reveni la TNB cu conferintele pe tema minciunii si a mortii.