Reforma invatamantului si a cercetarii "duduie" de numa-numa. Ministerul Educatiei a simplificat criteriile de acordare a titlurilor universitare.

Participarea la granturi de cercetare internationale sau publicarea de articole in reviste internationale de prestigiu nu mai reprezinta conditii de baza pentru obtinerea titlului de conferentiar universitar, profesor universitar si cercetator stiintific, gradul I sau II.

Astfel, inglodarea mediului academic in mlastina mediocritatii si a imposturii continua. Ministrul Hardau se codeste si spune cu jumatate de gura ca n-a avut incotro, intrucat guvernul din care face parte s-a angajat prin acord scris sa faca aceste modificari.

Intr-adevar, printre conditiile de stingere a grevei din noiembrie, sindicalistii din educatie au varat si revendicarea legata de usurarea procedurii de obtinere a titlurilor universitare, dar, cu siguranta, nu pentru asta cadrele didactice i-au bagat pe elevi si pe studenti intr-o vacanta fortata de aproape o

luna de zile, nu pentru asta au iesit pe strazi si au facut greva foame

Principalele revendicari ale dascalilor nu au primit raspuns.

Proiectele de investitii in educatie au ramas tot proiecte, restantele de la salariile calculate gresit intarzie, proiectul de lege a salarizarii personalului bugetar, cu referiri explicite la angajatii din educatie, nu e gata, desi premierul Tariceanu, vicepremierii Pogea si Marko Bela, ministrii Vladescu, Barbu si

Hardau au iscalit cu stilourile proprii ca termenul-limita trebuia sa fie 15 aprilie. Nimeni nu este in stare sa le spuna profesorilor cand va fi gata aceasta lege, de care sistemul de invatamant are atata nevoie pentru a-i atrage pe tinerii de valoare la catedra si pentru a creste in calitate procesul instructiv-educativ.

Reglementarea prin lege a salariilor din invatamant, cumulata cu un set de criterii serioase de acordare a gradelor didactice si a titlurilor universitare ar rezolva in buna parte criza din scoli si universitati, l-ar face pe dascal mai responsabil fata de materia prima pe care o prelucreaza: elevul, studentul.

Salarizarea cadrelor didactice e adusa in discutie o data la patru ani, cand vin alegerile.

Dupa ce pesedistii i-au dus cu zaharelul ani de-a randul, dascalii s-au lasat sedusi, la alegerile generale din 2004, de Alianta D.A., care dadea asigurari ca va dubla salariile personalului din educatie "luand in consideratie necesitatile legitime ale slujitorilor scolii, statutul si respectul de care

acestia trebuie sa se bucure in societate". Sindicatele din educatie au spus, fara rezerve, ca ii sustin pe portocalii, dar anul 2005, in loc sa imbunatateasca situatia profesorilor, a inrautatit-o, ceea ce a dus la greva generala.

Guvernul a stins conflictul cu putin timp inainte de a veni Mos Craciun. S-a jurat insa, in fata dascalilor, ca pana de Paste problema salariala se va rezolva, dar, din pacate, si iepurasul a dat teapa.

Dupa cum inteleg politicienii nostri rolul educatiei in societate, eternele revendicari ale profesorilor se vor rezolva, probabil, la Pastele cailor.