Interviul acordat de presedintele Basescu la PRO Vest a avut impact, duminica, in toata presa romaneasca. Aprecierile sale de politica interna si, in special, cele la adresa premierului Tariceanu au provocat reactii si dezbateri ample. Pana aici, nimic deosebit.

Orice iesire publica a presedintelui - de la Maracineni pana la Golden Blitz – tine, de obicei, prima pagina a ziarelor. Din acest punct de vedere, nici o noutate. Dar discursul de politica externa al presedintelui a fost probabil o stire fierbinte pentru ambasadele de la Bucuresti.

In acest domeniu, Traian Basescu s-a prezentat ca un presedinte european, ponderat si responsabil. Atitudinea presedintelui Basescu de duminica a fost, practic, de nerecunoscut fata de cea de acum un an.

Atunci, presedintele dorea sa redeschida negocierile cu Uniunea Europeana, premierul francez venise la Bucuresti „sa-si ia tainul", se lansa axa cu SUA si Marea Britanie pentru a se antagoniza Franta si Germania, iar Marea Neagra devenea centrul universului.

Nimic din toate aceste excese nu au mai aparut in noul discurs de politica externa al presedintelui. In primul rand, el a dovedit duminica o buna cunoastere a procesului de aderare a Romaniei la UE. Traian Basescu a facut diferenta intre intrarea si integrarea Romaniei in UE.

Basescu a explicat limpede impactul si importanta clauzelor de salvgardare generale si a celor sectoriale. Practic, el a considerat la fel de grave atat neadmiterea Romaniei la 1 ianuarie, cat si blocarea fondurilor europene de miliarde de euro pentru anumite domenii, chiar si in cazul aderarii.

Cat despre Franta si Germania, ele par sa joace acum un alt rol pe agenda presedintelui. El a recunoscut, implicit, ca in privinta Parisului trebuie recuperat terenul pierdut. Basescu a afirmat ca va face o vizita neoficiala presedintelui Chirac, la sfarsitul lunii mai.

De asemenea, el si-a exprimat speranta unui succes major la summitul francofoniei din toamna, de la Bucuresti, fapt ce ar readuce relatiile romano-franceze in matca in care s-au aflat secole de-a randul. In privinta Germaniei, el a afirmat raspicat ca „se intelege cu dna Angela Merkel mai bine decat cu dl Schroeder".

Un mesaj de deschidere fata de noul cancelar al Germaniei, fara insa a-l jigni pe fostul cancelar social-democrat, al carui partid continua sa se afle la guvernare, fiindca a tinut sa adauge: „Si asta fiindca doamna vine din estul Germaniei si intelege mai bine greutatile tranzitiei".

Basescu a evidentiat relatiile excelente pe care Romania le are cu axa latina a Europei - in afara de Franta - Italia, Spania si Portugalia, pe care Romania intelege sa se sprijine si dupa aderare.

Relatia cu SUA a fost subsumata obiectivului european al Romaniei si nu a mai fost pusa deasupra acesteia. Presedintele a dezvaluit ca „Statele Unite s-au implicat serios ca un bun partener pentru ca Romania sa aiba o intrare in UE la 1 ianuarie 2007, care sa nu-i ridice probleme.

Sprijinul SUA a fost posibil prin performanta realizata de guvern pe acele capitole care ar fi putut activa clauza de salvgardare".

In privinta relatiei generale cu Washingtonul, presedintele a apreciat-o ca fiind „foarte buna", precizand totodata ca nu se vor putea declansa atacuri de la bazele americane din Romania fara acordul Bucurestiului.

Presedintele a exclus - si acum, si in viitor - prezenta oricaror facilitati nucleare pe teritoriul Romaniei.

Marea Neagra nu a mai fost numita „lac rusesc", ci a fost salutata „crearea euroregiunii Marii Negre". „Romania vrea sa-si acopere interesele la Marea Neagra fara a le afecta pe cele ale Federatiei Ruse si ale Turciei. De altfel, relatia cu Rusia nu trebuie trecuta pe un plan secund, ci trebuie recladita pe incredere".

Poate ca daca Basescu facea aceasta declaratie in toamna, Romania nu ar mai fi platit cel mai scump din toata Europa gazul importat de la rusi...

Pana si relatia cu Republica Moldova a fost abordata pragmatic, fara sa se mai lase UE senzatia ca Romania aduce pe masa in afara propriilor probleme si pe cele ale romanilor din stanga Prutului.

Presedintele a spus, pur si simplu, ca doreste alipirea problematicii Chisinaului la regiunea Balcanilor de Vest, susceptibila sa obtina un statut privilegiat din partea UE, mult mai repede decat Ucraina sau Georgia, unde este arondata astazi Republica Moldova.

Stirea cu adevarat senzationala este ca discursul de politica externa adoptat de presedintele Basescu nu va face senzatie la Bruxelles, adica va fi, in sfarsit, ceea ce asteapta Europa, care respinge excesele si surprizele in materie de politica externa, din partea unui sef de stat din Est.

Exista cateva ipoteze ce ar putea explica europenizarea in politica externa a presedintelui. Poate ca Traian Basescu a inceput sa tina seama de ce-i spun consilierii sai pe domeniu – Sergiu Medar si Anca Ilinoiu.

Sau poate ca apropierea admiterii in UE are influenta si asupra presedintelui, iar intalnirile cu omologii sai din alte tari i-au aratat ca a fi moderat nu inseamna a fi mediocru.

Sa speram ca macar in politica externa presedintele nu va bascula de la echilibru la imprevizibil.

Ne este proaspata in memorie pozitia corecta fata de neparticiparea la meciul Steaua – Rapid datorita jignirilor aduse premierului, pentru ca, numai cateva ore mai tarziu, presedintele sa-si piarda credibilitatea benchetuind la Golden Blitz de gat cu Gigi Becali.