Asa se numeste ultimul proiect politic lansat de Mircea Geoana cu scopul declarat de a selecta echipa de oameni cu care intentioneaza sa se prezinte in fata electoratului la viitoarele alegeri.

Obiectivul mascat al proiectului, confirmat si de unii dintre sfatuitorii presedintelui PSD, este altul.

Geoana a cerut fiecarui lider judetean sa-i trimita pana la sfarsitul lunii o lista cu propuneri de candidati pentru toate posturile din administratie - de la primari pana la parlamentari, ministri, premier si presedintele Romaniei.

Ce urmareste liderul PSD

Centralizand toate datele obtinute din judete, sustin apropiatii lui Geoana, presedintele PSD cauta sa scoata la lumina ambitiile si planurile pentru functii pe care le au subalternii sai din partid.

Simpla analiza a listelor venite din filiale poate sa-i indice lui Geoana configuratia gruparilor de putere si modul in care se sustin reciproc anumiti lideri locali si centrali ai PSD.

Propunerile pe care le vor avansa sefii de filiale ii vor da lui Geoana ocazia sa afle cu precizie care sunt "oamenii lui cutare", cine este iubit si cine nu.

In acest fel, presedintele PSD poate sa faca la randul sau liste cu personaje "vulnerabile" de care se poate debarasa sau pe care le poate evita cand va elabora viitoarele liste parlamentare.

Unii dintre sefii de filiale au sesizat "capcana" intinsa prin proiectul "Generatia 2008", temandu-se ca in acest fel Geoana vrea sa deconspire si, la nevoie, sa poata intretine rivalitati ascunse la nivelul organizatiilor judetene.

La intalnirea pe care presedintele PSD a avut-o saptamana trecuta la Braila cu filialele din sud-estul tarii, primarul din Ramnicu Sarat a vorbit deschis despre acest risc. "Daca propunem alti candidati pentru posturile ocupate acum de oameni capabili se vor declansa rivalitatile.

Unii vor considera ca nu mai au sustinere in partid si vor fi tentati sa plece in alta parte", a fost argumentul adus de liderul citat.

Pesedistii fierb de grija listelor

Datorita motivului explicat mai sus, unii dintre sefii de filiale nu indraznesc sa faca propuneri de candidati pentru parlament, desi acestea sunt cele mai importante, intrucat PSD a inceput sa se framante de grija anticipatelor.

"Cum sa nu-i mai propun pe actualii parlamentari chiar daca eu stiu ca unii nu mai au ce cauta la mine in judet. Mi i-as pune in cap degeaba", ne-a explicat unul dintre sefii de filiale prezenti la intalnire. De altfel, discutia asupra listelor parlamentare a inceput deja in PSD.

Articol integral in EVZ