Aplicarea diferentiata a TVA nu se sustine ca masura sociala, a declarat marti, liderul Partidului Democrat, Emil Boc, dupa ce in week-end, acesta declarase ca scaderea taxei pe valoarea adaugata, la unele alimente de baza, ar trebui sa se faca diferentiat, in functie de venituri.

Liderul PD a precizat ca propunerea de reducere a TVA pentru unele alimente de baza va fi sustinuta sau nu in Camera Deputatilor in functie de ce se va decide la nivelul Aliantei DA.

Emil Boc a declarat marti, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN) al PD ca reducerea TVA "nu se sustine ca masura sociala" si ca "nu printr-un TVA aplicat diferentiat se poate realiza protectia sociala". Acesta a mai precizat ca persoanele cu venituri mici ar trebui sa fie ajutate prin acordarea unor tichete de masa sau a unor bonuri valorice.

Liderul PD a mai precizat, marti, ca parlamentarii PD vor vota in Camera Deputatilor acest proiect de lege in functie de decizia Comisiei pentru strategie si prognoza a Aliantei.

Duminica trecuta, presedintele PD a venit cu o propunere la proiectul votat in Senat, de reducere cu 10 procente a TVA la alimentele de baza, afirmand ca de acesta ar trebui sa beneficieze categoriile defavorizate ale societatii.

"Pornesc de la premisa ca un parlamentar, un primar, care are un salariu de 30 de milioane de lei, si un pensionar care o pensie de doua sau trei milioane de lei nu ar trebui sa beneficieze de acelasi regim, adica de o cota mai scazuta la alimente.

Parlamentarul sau primarul poate sa plateasca in continuare 19%, in timp ce pensionarul se afla intr-o categorie defavorizata, cu venituri scazute, si ar trebui sa plateasca 9%, sau chiar taxa zero" a explicat Boc.

Dupa ce saptamana trecuta democratii au votat alaturi de partidele opozitiei si de PC reducerea TVA la unele alimente de baza de la 19 la 9 la suta, mai multi lideri ai Partidului Democrat au declarat pentru Hotnews.ro ca vor sa aduca modificari la legea privind scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la produsele de baza pentru ca si-au dat seama ca scaderea TVA ar reduce incasarile bugetare.

Liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat pentru Hotnews.ro ca legea va fi votata numai in cazul in care aceasta va fi imbunatatita in asa fel incat sa nu afecteze veniturile la bugetul statului.

"Se pare ca propunerea legislativa in forma actuala va aduce unele avantaje, in primul rand producatorilor si mari dezavantaje bugetului de stat. Noi, liderii PD, ne vom intalni sa aduceam propuneri si imbunatatiri pentru ca legea sa poata fi aplicata si in beneficiul populatiei si totodata fara riscuri economice", a explicat Radulescu.

Mai multi analistii economici au aratat ca reducerea TVA ar duce la o scadere considerabila a incasarilor bugetare. Cristian Badescu, redactorul sef al revistei Piata, a declarat pentru Hotnews.ro ca in plan economic, scaderea cotei TVA ar duce la un deficit de incasari bugetul statului de circa un miliard de lei noi.