Presedintele Chinei, Hu Jintao, se afla de ieri in SUA in prima sa vizita pe care o face, de la preluarea functiei sale, cu trei ani in urma, in marea democratie americana.

Relatiile dintre singura superputere a lumii - America, si China, o superputere in devenire, pe care presedintele Bush a descris-o in trecut ca "rivalul strategic", prezinta un sir de probleme, in primul rand de ordin economic. Balanta schimburilor inregistreaza din partea SUA un deficit record: 202 miliarde dolari anul trecut.

Pe de alta parte, americanii sunt nemultumiti de actiunile de "piraterie" ale firmelor chinezesti, care provoaca pagube insemnate intreprinderilor americane, in special din domeniul electronicii si al programelor pentru computere.

In al treilea rand, intre cele doua tari exista o adevarata cursa pentru controlul surselor de energie, vitale pentru dezvoltarea economica si a uneia, si a celeilalte.

Si pe plan politic exista motive de disconfort. America se declara preocupata de problema drepturilor omului in China, ceea ce provoaca indispozitia evidenta a Beijingului, si critica si masurile adoptate in China pentru controlul internetului. Viitorul Taiwanului este un alt motiv de disensiuni.

Articol integral in Adevarul