Aproape trei sferturi din oraseni obisnuiesc sa foloseasca mijloacele de transport in comun in interiorul localitatii, rezulta din studiul realizat de compania ISRA Center Marketing Research. Autobuzul este cel mai utilizat vehicul, insa maxi-taxi ocupa primul loc in topul preferintelor.

Tinerii si persoanele mai in varsta utilizeaza mijloacele de transport in comun intr-o masura mai mare decat media inregistrata la nivel national, in timp ce numai 61,7% din respondentii cu varsta intre 40 si 49 de ani au afirmat ca recurg la aceasta modalitate de deplasare in interiorul orasului.

In cazul asezarilor urbane mari, cu peste 200.000 de locuitori, precum si al Capitalei si al oraselor din Moldova, creste numarul celor care apeleaza la transportul in comun.

Facem precizarea ca cercetarea ISRA Center Marketing Research a fost realizata in februarie – martie 2006, prin metoda interviului "fata in fata" pe baza de chestionar, iar esantionul a fost alcatuit din 1.068 de persoane din mediul urban, cu varste intre 20 si 60 de ani.

Rezultatele cercetarii arata ca, pentru a se deplasa in interiorul localitatii, orasenii recurg cel mai des la autobuz (46%), maxi-taxi (26%) si tramvai (16,4%).

"Se observa ca maxi-taxi a castigat mult teren in ultima perioada, fiind folosit de un sfert din locuitorii din mediul urban.

Acest mijloc de transport este utilizat indeosebi in Buzau, Galati, Pitesti, Bucuresti si Suceava, in timp ce tramvaiul este folosit intr-o pondere mai mare in Oradea, Arad, Timisoara si de un sfert dintre bucuresteni", constata Alina Dinca, quantitative research manager la ISRA Center Marketing Research.

Cu toate ca cei mai multi folosesc autobuzul (46%), doar 26% din respondenti l-au bifat si la capitolul "preferinte". In schimb, ponderea celor care prefera sa se deplaseze cu maxi-taxi creste cu cateva procente fata de cei care il utilizeaza efectiv, ceea ce indica o piata in ascensiune pentru acest mijloc de transport.

Pentru bucuresteni, metroul ar fi cea mai buna optiune (36%), rezulta din studiul mentionat.

Articol integral in Capital