Germania a confirmat ca va permite accesul public la arhivele privind cele 17,5 milioane de victime ale regimului nazist, trimise la munca silnica sau in lagarele de concentrare in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Decizia, anuntata marti, in Statele Unite, de ministrul german al justitiei Brigitte Zypries, vine dupa 60 de ani in care autoritatile de la Berlin au rezistat presiunilor internationale, refuzand desecretizarea documentelor.

Germania se temea ca, odata cu publicarea arhivelor, va deveni in mod automat tinta unui val de procese intentate de catre victimele nazistilor, scrie "BBC News". Pe parcursul celor sase decenii, oficialii de la Berlin, relateaza si "EUObserver", au invocat totodata necesitatea protejarii datelor personale.

30 de milioane de documente

Documentele continand informatii despre victimele nazistilor sunt depozitate in orasul german Bad Arolsen, intr-o cladire care a apartinut pe vremuri trupelor SS. Accesul la arhive, preluat de fortele aliate in 1945, este guvernat de Germania, Statele Unite, Belgia, Marea Britanie, Franta, Grecia, Israel, Italia, Luxemburg, Olanda si Polonia.

Articol integral in EVZ