O semifinala de cupa europeana n-a mai vazut Bucurestiul de 16 ani, de cand Dinamo pierdea la Anderlecht in Cupa Cupelor, asa ca e de inteles frenezia care a cuprins, ieri, Romania.

Zeci de mii de fani stelisti, din Bucuresti si din Brasov, din Ploiesti si Vaslui, s-au indreptat spre Stadionul National pentru o mare sarbatoare.

Drumul a fost insa lung si presarat de greutati. 3.000 de jandarmi si politisti au impanzit zona Complexului Sportiv „Lia Manoliu" si nimeni n-a trecut de ei necontrolat. Cele trei filtre din incinta complexului si alte doua de pe caile de acces spre stadion au facut repede primele „victime".

Cativa fani stelisti au fost intorsi din drum pentru ca au vrut sa intre cu bilete falsificate. Spre norocul lor, jandarmii si politistii nu si-au permis sa-i cerceteze mai atent si s-au multumit sa-i trimita acasa. Asta pentru ca aveau altceva mai important de facut.

Astfel, in premiera la un meci de cupa europeana gazduit de Romania, suporterii au fost testati cu „fiola". La fiecare poarta se aflau cate zece jandarmi dotati cu alcoolmetre, iar fiecare suporter stelist care dorea sa vada meciul pe viu trebuie sa sufle. Cativa au picat testul, dar numarul lor a fost foarte mic.

Paradoxal, insa, fanii englezi nu au fost testati deloc, poate si pentru ca jandarmii nu au vrut sa intre in conflict cu ei, stiut fiind ca majoritatea celor 2.000 de fani a petrecut ultimele doua zile prin barurile bucurestene.

Ba chiar, inaintea meciului suporterii britanici declarau nonsalant:" Am venit aici pentru meci, dar pana atunci stam in bar. Seara mergem la meci, apoi, din nou, in bar".

Pentru a merge la meci, sutele de fani englezi, cu beri in mana si steaguri ale Stelei pe care le-au primit la schimb de la fanii stelisti, s-au strans in Piata Constitutiei, pe la ora 17,30, de unde au plecat putin dupa ora 18.30.

Ca niste suporteri adevarati, ei erau imbracati cu tricourile echipei lor de suflet, dar erau destui care purtau tricouri cu insemnele celor doua formatii, cu precizarea ca numele Steaua Bucuresti era scris sub drapelul romanesc cu vechea stema.

Drumul lor spre stadion a fost lipsit de peripetii, romanii privindu-i pe britanici ca pe niste prieteni, si nicidecum ca pe dusmanii Stelei.

Viata grea, in schimb, le-au facut politistilor bisnitarii, care, profitand de interesul enorm din jurul acestui meci, vindeau bilete la peluze si cu 100 RON, in conditiile in care pretul normal era de numai 30 RON.

Articol integral in Gandul