Copiii strazii vor fi ingrijiti de maicute-asistente, vor avea profesori de limbi straine, iar aparatura medicala va veni din SUA.

„Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru numele tau aici, in Romania, este aceasta clinica pentru copiii orfani si saraci", a sfatuit-o, in urma cu trei ani, Bart Conner pe sotia sa, Nadia Comaneci. Iar fosta gimnasta si-a ascultat sotul si a decis sa se implice in ridicarea unui edificiu unic in cadrul Patriarhiei Romane, care-i va purta numele.

Initiativa construirii unei policlinici care sa se ocupe de „orfani, copii saraci, dar si de micutii scosi din canale" i-a apartinut unui apropiat al familiei Nadiei Comaneci, parintele-paroh Ion Iordache, de la Biserica Sf. Spiridon Vechi. „Mi-am zis ca nu ar fi rau ca biserica sa se implice si in viata sociala, urmind sa satisfaca si alte nevoi ale oamenilor decit cele religioase.

Am avut norocul ca aceasta initiativa sa ajunga la urechile Nadiei si de aici pina la demararea proiectului nu a mai fost decit un pas. Eu eram, de mai multi ani, duhovnicul fratelui Nadiei, Adrian, si al sotiei acestuia, Liliana. Ei au fost primii carora le-am impartasit acest gind", a povestit parintele Iordache.

Aparatura din SUA

„Trebuie sa faci tot timpul ceva special pentru a ramine in memoria oamenilor", este de parere Nadia.

Cunoscuta pentru implicarea sa in actiunile cu scop umanitar - campania internationala de lupta impotriva cancerului la sin, ajutorarea copiilor din zonele defavorizate ale Terrei, sprijinirea fostelor gimnaste care ramin cu sechele dupa terminarea carierei, dar si programul international pentru distrofie musculara -, Nadia nu putea sa stea departe nici de acest proiect.

„Am aflat de la fratele meu despre initiativa parintelui Iordache, astfel ca la prima vizita in tara, impreuna cu Bart, am mers sa stam de vorba, sa vedem ce e de facut. I-am promis parintelui ca noi vom fi cei care vom dota policlinica. Aparatura va fi adusa din Statele Unite si va fi de ultima generatie.

Deja am luat legatura cu firme mari de medicamente, care se vor implica in acest proiect", povesteste Nadia.

Gratie unui contract de sponsorizare pe care fosta gimnasta il are cu firma de echipament sportiv Adidas, Fundatia Sf. Spiridon Vechi va primi 40.000 de dolari, cite 10.000 de dolari anual, pentru ridicarea spitalului ce va purta numele Nadiei.

O suma importanta urmeaza a fi donata si de Rafo Onesti si asta tot datorita unui contract de publicitate pe care „zeita" de la Montreal l-a incheiat cu conducerea rafinariei. „Contractul de donatie este in faza finala. Sper ca banii sa vina cit mai curind, pentru ca lucrarile la acest edificiu sa poata fi incheiate", spune optimista Nadia. In proportie de 75%, clinica este gata.

„Am investit pina acum 120.000 de euro", spune parintele Iordache, primul preot din Romania care a terminat un master in management si marketing sanitar.

Limbi straine contra argou

Policlinica „Nadia Comaneci" - situata in curtea Bisericii Sf. Spiridon Vechi - va avea in componenta patru corpuri.

„20 de cabinete medicale, izolator pentru copiii cu boli contagioase, farmacie care va administra in mod gratuit medicamente, conform retetelor eliberate de doctori, opt laboratoare, cantina, sala de balneoterapie, sala de mese, spatiu de cazare pentru copiii bolnavi veniti din provincie pentru analize, dar si biblioteca si o sala de studiu se vor gasi in cadrul acestei policlinici.

Copiii saraci, orfani sau cei scosi din canale vor fi adusi aici pentru a fi dezinfectati, spalati, hraniti. Dupa modelul catolic, as dori ca asistente sa fie calugaritele. Maicile au mai mult suflet pentru bolnavi. In ceea ce priveste aspectul social al acestei clinici, intentionam sa organizam aici cursuri de limbi straine - franceza, engleza, germana - pentru micuti.

Deja avem o lista lunga cu profesori pensionari care s-au inscris pentru a preda acestor copii defavorizati. Totul va fi pe baza de voluntariat. De asemenea, vom aduce profesori de chimie, fizica, romana, matematica, pentru a-i ajuta pe cei mici. Vom organiza serate pe teme religioase, economice, sociale, medicale.

Intentionam sa aducem personalitati in domeniu care sa le vorbeasca tinerilor", isi propune parintele Ion Iordache.

Articol integral in Cotidianul