Cazul Astoria" a pagubit Compania Nationala CFR SA cu aproximativ 600 de miliarde de lei! Aceasta suma a fost cheltuita pe vremea lui Mihai Necolaiciuc pentru amenajarea complexului din Snagov aflat in administrarea CFR.

Atunci au fost cumparate diferite obiecte la preturi uluitoare. Spre exemplu, o oglinda a costat 48 de milioane de lei, o masa (cu numele „Harem") – 113 milioane, o lumanare - 5,1 milioane lei sau o pilota de pat – 120 milioane lei. Iar banii proveneau din impozitele luate salariatilor CFR!

Complexul Astoria a fost pentru fostul director al CFR un prilej bun sa devalizeze compania. Astfel, Necolaiciuc a gasit si un mod ingenios de a jefui atat statul cat si compania pe care o conducea. Cele 600 de miliarde de lei sunt bani care provin din impozitele salariatilor societatii.

Aceste fonduri urmau sa fie virate la fondurile speciale ale bugetului de stat – „CAS", „somaj" sau „asigurari sociale". Numai ca fosta conducere a CFR a hotarat sa nu plateasca aceste fonduri si sa redirectioneze banii spre „modernizarea" complexului de la Snagov. Iar „modernizarea" a fost imbracata in legalitate!

Practic, Necolaiciuc a profitat chiar de Legea achizitiilor publice care da voie companiilor sa cumpere produse la orice pret cu conditia, insa, sa existe o licitatie pentru bunuri care sar de 2.000 de euro.

Asa se face ca in cazul Astoria a existat o licitatie cu cinci ofertanti – asa cum zice legea - dar unde pretul cel mai mic era exorbitant.

Normal, conform legii, Necolaiciuc a ales pretul cel mai mic. Adica pe o perna, spre exemplu, a dat 48 de milioane de lei. „Procedura de la Astoria a intrat in legalitate, dar sare in ochi de la o suta de kilometri", este opinia lui Traian Preoteasa, actualul director al CN CFR SA.

In opinia acestuia, fosta conducere a profitat de hibele Legii achizitiilor publice care se afla inca in vigoare: „O perna o poti cumpara si cu 10.000 de euro.

Daca gasesti cinci firme cu cinci oferte in care cea mai mica sa fie de 2.000 de euro, faci licitatie, cumperi perna de 2.000 de euro si totul e facut cu respectarea actualei legi".

„Ingineria" lui Nicolaiciuc a bagat CFR-ul in executari silite. Traian Preoteasa spune ca, in prezent, din cauza faptului ca cele 600 de miliarde de lei cheltuie in perioada 2002-2003 nu au fost virate la bugetul de stat ci s-au dus in mobila si in oglinzile de la Astoria, ANAF-ul a pus sechestru pe bunurile societatii.

„In loc sa mearga la fondurile speciale, banii s-au dus la anumiti investitori care au lucrat la Astoria", spune Preoteasa.

In acest caz CFR a facut o plangere penala in care reclama achizitiile de produse si lucrarile efectuate la complexul din Snagov. In plangere se arata si care sunt principalii vinovati – Mihai Necolaiciuc, director general, Viorica Olaeru, director economic, si Gabriel Misir, director comercial.

Tot in plangere sunt mentionate si care sunt companiile care au beneficiat de „modernizarea" complexului Astoria. Este vorba de societatea Valahorum din Urziceni reprezentata de Dumitru Bucsaru. Acest nume este intalnit si in Top 300, omul de afaceri fiind cotat cu o avere de 30-35 milioane de dolari.

In vremea in care firma sa a avut contracte cu CFR-ul lui Nicolaiciuc, patronul de la Valahorum era chiar pe locul 7 in topul celor mai bogati romani, dupa Culita Tarata si Mihai Erbasu. O alta firma reclamata de actuala conducere a CFR este SC Ilvicop Construct – un srl de apartament, din sectorul 3 al Capitalei.

Citeste articolul complet in Gandul