Situatie critica, duminica seara, in judetul Calarasi. Digul de la Spantov a cedat, iar bresa de 20 de metri care s-a format ameninta satele din jur. In scurt timp, localitatile invecinate ar putea fi acoperite de ape.

Intr-o declaratie consemnata de Realitatea TV, prefectul judetului Calarasi, Jenel Serban a precizat: "Am vazut cum digul cadea sub ochii mei: sunt in pericol 120 de gospodarii din sat. Mai este un dig protector, ar putea salva alte sate adiacente lui.

Locuitorii sunt pregatiti de evacuare, avem si spatii....in timp util vor fi \\evacuati".

Si digul care apara Bechetul si comunele din apropiere de furia apelor s-a fisurat, duminica, intr-un nou punct, in dreptul localitatii Ostroveni. In dig au aparut mai multe fisuri, iar echipe formate din militari si localnici actioneaza pentru astuparea breselor formate. Peste 1000 de persoane care locuiesc in Bechet si-au strans lucrurile si le-au pus in adaposturi.

Problemele au aparut inca de duminica dimineata, cand un vapor de croaziera romanesc a trecut cu viteza prin zona si a provocat valuri. Un rand de saci care sustinea digul s-a daramat pe o lungime de trei kilometri. Digul de la Bechet are o lungime de peste 20 km.

O alta localitate aflata in pericol este Oltina, din judetul Constanta, unde 130 de gospodarii sunt in pericol de a fi inundate iar 50 de familii au fost deja evacuate. Reprezentantii ministerului Agriculturii au anuntat ca debitul Dunarii este in crestere si ii sfatuiesc pe localnici sa se refugieze din calea apelor.

Potrivit unui comunicat difuzat duminica de Ministerul Administratiei si Internelor, sunt afectate de inundatii 12 judete, 147 de localitati, aproximativ 1.000 de case au fost inundate, distruse sau risca sa se prabuseasca, iar 3.500 de anexe gospodaresti au fost luate de ape.

Peste 400 de kilometri de drumuri judetene, 100 de kilometri de drumuri comunale si aproximativ trei kilometri de drumuri nationale sunt impracticabile. Au fost distruse 29 de poduri si 121 de podete, iar 21.000 de hectare au fost inundate controlat.

La operatiunile de interventie participa aproximativ 1.000 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ai Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera, impreuna cu peste 400 de angajati ai Ministerului Apararii Nationale si aproximativ 2.000 de angajati ai altor structuri ale statului, fiind folosite peste 400 de utilaje, barci cu motor si doua elicoptere.