Mii de persoane din judetul Dolj urmeaza sa fie evacuate dupa ce digurile de la Bistret si Dabuleni au fost rupte, luni dimineata, de apele Dunarii. Dupa cum transmit agentiile de presa, zona a fost vizitata de presedintele Traian Basescu, care a cerut evacuarea tuturor persoanelor ale caror locuinte sunt amenintate.

"Nu este nici un dubiu ca sudul Bistretului va fi inundat.Trebuie sa-i convingem pe oameni sa-si salveze bunurile. Nivelul Dunarii este cu aproape doi metri peste localitatile din zona", a precizat seful statului.

Presedintele Basescu a adaugat ca jandarmii vor asigura paza pentru toata partea de sud a Bistretului, care urmeaza sa fie evacuata.

"Trecem la evacuare in orice conditii, pentru ca speranta ca nu vine apa a ramas doar o speranta. Dunarea este cu doi metri peste comuna Bistret, astfel ca trebuie sa trecem imediat la evacuarea locuitorilor din aceasta localitate si din cele situate in aval.

Exista locuri de cazare stabilite pentru oameni si se au in vedere tabere unde sa fie duse animalele. Am vazut din elicopter multe animale in mijlocul apelor, intre localitatile Carna si Plosca" - a spus Basescu.

El a precizat ca localnicii si autoritatile trebuie sa fie pregatiti pentru o perioada dificila de doua saptamani.

"Hrana pentru animale se va aduce din tara. Intrebarea este cum ii va ajuta Guvernul pe sinistrati. Sunt convins ca se va gasi o solutie, dar Guvernul trebuie sa evalueze intai pagubele", a adaugat seful statului.

In noaptea de duminica spre luni, a inceput evacuarea localnicilor din comuna Spantov, judetul Calarasi, dupa ce digul din localitate a cedat. Sunt in pericol de a fi inundate satele din imprejurimi.

Echipe formate din jandarmi si militari au consolidat, in timpul noptii de duminica spre luni, digurile care apara satele Clinciu, Stancea si Kiselet din comuna Spantov.

O alta localitate amenintate de ape este Oltina, din judetul Constanta, unde luni dimineata a cedat unul dintre digurile de protectie. Zeci de case sunt in pericol de a fi inundate.

Autoritatile nu au facut, deocamdata, un bilant al inundatiilor, insa analistii de la The Money Channel, citati de Realitatea TV, au evaluat pierderile la aproximativ 150 de milioane de euro.