Efectele economice ale aderarii la UE nu i-au determinat pe maghiari sa opteze pentru alternativa conservatoare, protectionista reprezentata de fostul premier Viktor Orban. Ungaria a votat pragmatic pentru socialisti si aliatii lor liber-democrati, incredintandu-le tot acestora mandatul pentru continuarea modernizarii tarii.

Votul de duminica al maghiarilor este important nu numai pentru ca face diferenta in Europa central-rasariteana, unde noii integrati si-au sanctionat guvernele trimitandu-le in opozitie, ci pentru ca marcheaza o cotitura in politica Ungariei.

Nu atat victoria lui Ferenc Gyurcsany conteaza, cat infrangerea si previzibila izolare a lui Viktor Orban, liderul carismatic al maghiarilor de pretutindeni, cel ce s-ar fi asezat in sirul de regi "care pot depune marturie pentru Ungaria istorica".

Despre Orban se spunea, mai in gluma, mai in serios, ca a mutat coroana regelui sfant Stefan al Ungariei mari la parlament pentru a o proba in fiecare seara.

Fidesz a pierdut duminica pentru neadecvarea mesajelor sale politice nationalist-religioase la asteptarile unui electorat in transformare. Avertismentul asupra pericolului distrugerii natiunii maghiare nu mai putea avea impact, de exemplu, asupra populatiei budapestane sofisticate si progresiste.

Orban a platit si pentru cea mai semnificativa greseala strategica din ultimii patru ani, ambitia de a coloniza dreapta spectrului politic. Incercarea de a distruge Forumul Democratic MDF, asa cum a mai facut-o in trecut si cu alte partide, l-a costat un aliat in campania electorala si un partener pentru guvernare.

Filosoful maghiar Istvan Bibo avertiza, in "Mizeria statelor mici est-europene", ca decisiva pentru viitoarea dezvoltare democratica a Ungariei va fi depasirea complexului Trianon.

Alegerea premierului preocupat de soarta Ungariei din frontierele ei reale, in detrimentul premierului profund atasat de Ungaria dintre hotarele imaginare, poate insemna ca maghiarii au integrat rational episodul Trianon in istorie si ca astazi sunt mai interesati de viitorul lor in interiorul Uniunii Europene.

Intr-un fel, rezultatul alegerilor din Ungaria fusese anuntat de cel al referendumului pentru acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara granitelor.

Infrangerea Fidesz si decaderea sa politica - unii analisti prevad scindarea partidului - este simbolica pentru maghiarii din afara granitelor Ungariei. Inseamna abandonul si este cea mai grea lovitura psihologica primita in ultimii ani, mai necrutatoare poate chiar decat ostilitatea clasei politice din tarile pe teritoriul carora traiesc.

Ei au asteptat si au primit neconditionat sprijin pentru revendicarile lor de natura identitara, atat in relatiile bilaterale, cat si in cele europene, in primul rand de la Viktor Orban si de la Fidesz, si incomparabil mai putin de la guvernul social-liberal al lui Gyurcsany.

Viktor Orban a fost un fel de rege neincoronat al maghiarilor de pretutindeni, chiar si din postura de lider al unui partid de opozitie. Drumurile acestora duceau in biroul lui si numai daca era absolut necesar in cel de premier al lui Ferenc Gyurcsany.