Romania se poate lauda cu doar cinci banci de nisa, cotele lor de piata de-abia ajung la cateva procente. Este vorba despre ProCredit Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Banca Pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, Porsche Bank si HVB Banca pentru Locuinte.

Cu toate acestea, bancherii cred ca in scurt timp, odata cu cresterea cererii de produse bancare si servicii specializate, rolul bancilor de nisa se va accentua. "Desi nu este o definitie clara privind legea bancara, noi avem deja banci pentru locuinte sau banci care actioneaza mai mult pe segmentul auto.

Bancile de nisa sunt foarte importante in faza in care ne aflam, tinand cont de diversitatea problemelor celor care apeleaza la credite", considera Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

O viziune diferita asupra acestui tip de banci ii apartine presedintelui Casei de Economii si Consemnatiuni, Eugen Radulescu. „Da, avem banci de nisa. Cele care au o anumita plaja de clienti, nu neaparat un anumit sector. Acestea sunt - in opinia mea - bancile de nisa adevarate", spune Radulescu.

El crede insa ca bancile nu se vor bate pe nise in viitorul apropiat, in conditiile in care Romania este sub-bancarizata.

Articol integral in Gandul