Astazi se implinesc 20 de ani de la teribilul accident de la Cernobal. Explozia Reactorului 4 al centralei nucleare ucrainene a ucis oameni pe loc si i-a condamnat pe altii la moarte sigura. "Otrava" din aer a afectat mai ales Ucraina, Rusia si Belarus, pe atunci republici sovietice.

Dupa douazeci de ani, o incursiune in locul blestemat ne dezvaluie umbrele trecutului. Dar si pe cele ale prezentului.

"Ati intarziat 20 de ani!"

Sunt putine locuri pe pamant in care un jurnalist ii multumeste lui Dumnezeu ca n-a ajuns la timp, iar Cernobalul se numara printre ele. In fata celebrului reactor invelit intr-un "sarcofag" din beton - nimerita porecla - ghidul Serghei Franciuk e amuzat. Spune ca am intarziat 20 de ani.

"Au venit multi ziaristi luna aceasta, peste 150 de grupuri", adauga ucraineanul, si buzele sale leapada o insiruire de cifre linistitoare despre nivelul radiatiilor. Insa aici, la locul celui mai grav accident nuclear civil din istoria omenirii, vorbele lui precise au ceva din tristetea rece a unui buletin funerar.

In zona inchisa cu baraje militarizate din jurul centralei nucleare sunt putine semnele care nu-ti lasa aceeasi impresie.

Pana si centrul unui indicator de masini "Cedeaza trecerea" de la poarta Reactorului 4 este inscriptionat sec: "20".

Evacuarea "tovarasilor"

O banda radiofonica veche a ramas singurul glas al orasului Pripiat. "Atentiune - Atentiune! Dragi tovarasi, conducatorul sovietului local va anunta ca din cauza unei avarii la Statia Electrica Cernobal, din orasul Pripiat, nivelul radiatiilor nu este bun si trebuie evacuata zona.

Partidul sovietic si unitatea militara fac tot ce trebuie, cu telul de a asigura primejdia, dar cetatenilor le va fi mai bine daca parasesc orasul cat mai repede.

Azi, 27 aprilie, peste doua ore vor fi asigurate autobuze cu militia si reprezentanti de la primarie. Se recomanda ca fiecare sa-si ia cu el documentele, hainele strict necesare si produse elementare de hrana", se aud vorbele grave ale unei doamne care citeste cu mici pauze intre propozitii.

Comunicatul, gasit de angajatii agentiei guvernamentale "CernobalInterInform" - care se ocupa azi de zona - le mai cerea "tovarasilor" care locuiau in cel mai apropiat oras de reactorul avariat sa inchida ferestrele, lumina si gazul si sa pastreze organizarea pentru ca evacuarea "nu va fi permanenta".

Inregistrarea s-a difuzat la 30 de ore de la avarie si a fost transmisa doar locuitorilor Pripiatului si satelor din imprejurimi, prin difuzor.

Orasul atomic

De douazeci de ani nimeni nu s-a mai intors sa traiasca aici. Un oras intreg, cat Pascaniul, a ramas la fel de pustiu precum machetele din plastic uitate pe cate-o masa in primarii.

"S-a dat ordin sa nu se ia nimic din apartamente, sa fie pazite de militie, numai ca militia a lasat vandalii sa fure de-aici aproape tot, chiar daca obiectele erau contaminate.

Multi hoti au murit dupa cativa ani, iar altii nu stiau de ce se imbolnavesc", spune Serghei in Piata Lenin din Pripiat, napadita de buruieni crescute prin asfaltul soselei si de muschi verzi care inadesc crapaturile dalelor din beton.

Intr-o parte a pietei se vad trei blocuri inalte, fiecare cu secera si ciocanul ruginite deasupra ultimului etaj, in centru sunt un restaurant si Casa de Cultura "Energetica" si un hotel care fara sigla ar fi doar o cladire neterminata. Toate apartamentele au fost golite, semn ca "vandalii" despre care vorbeste Serghei au fost multi si au avut pofta la furat.

Peisajul "atomic" e dat de molozul aflat oriunde privesti, de peretii cazuti ca dupa un bombardament - fara alte explicatii in afara hotilor si a anilor in care nimeni nu s-a ingrijit de ei.

In spatele Casei de Cultura se vede o roata de balci, vopsita in galben, si un tarc de masinute electrice, o parte rasturnate. Un parc de distractii, "cultural" il numesc ghizii ucraineni, ce n-a apucat ziua deschiderii. Trebuia sa fie inaugurat pe 1 mai, iar explozia reactorului l-a inchis pentru totdeauna inaintea ceremoniei.

Pe multe blocuri se vad "umbre" de oameni desenate in graffiti. Nu le-a sters nimeni, dar cei care au indraznit sa repare prin arta imaginea acestei localitati-fantoma au platit. Doi nemti, doi bielorusi si doi rusi "de la Moscova", accentueaza Serghei, au primit interdictie de a vizita Ucraina zece ani.

Teatrul de papusi al istoriei

Cresa din Pripiat e locul cel mai rascolit de toti cei care primesc aprobare sa viziteze localitatea abandonata in pripa. Papusi chelite, altele cu parul din plastic putred sunt imprastiate de vremuri la intamplare prin camerele cu peretii coscoviti.

Cei care au mai trecut prin cresa din Pripiat au gasit in obiectele copiilor un mijloc de a lua acasa intr-o fotografie ceva din sensibilitatea unui asemenea loc, asa ca au asezat jucariile in pozitii cat mai expresive pentru a cara acasa un plus de emotie. Un "mise en scene" mizerabil, in care niste masti de gaz sunt alaturate jucariilor, pentru efect.

"Mastile nu au fost folosite de copiii de-aici niciodata, nici inainte de evacuare, nici dupa. Erau pastrate, intr-adevar, intr-un dulap al cladirii, pentru a fi folosite in cazul unui atac al SUA in URSS, asa se gandeau atunci conducatorii.

Au fost gasite de cei care au vizitat cresa dupa accident, le-au aruncat pe jos unii, si acum lumea se minuneaza de ele", arata ghidul agentiei CernobalInternInform, grabit sa faca turul stabilit la inceputul zilei: Reactorul 4 - orasul abandonat - masa de la sediul agentiei guvernamentale si satele parasite in care s-au intors o parte din batrani.

Articol integral in EVZ