Comisarul european pentru extindere Olli Rehn a declarat ca obiectivul sau este aderarea Romaniei si Bulgariei in ianuarie 2007, dar ca datoria lui e sa se asigure ca ambele tari sunt pregatite pentru aderare.

Vorbind in Parlamentul European cu trei saptamani inainte de raportul sau final privind data aderarii, Olli Rehn a laudat progresele Romaniei, avertizand insa Bulgaria ca trebuie sa ia masuri urgente pentru a combate crima organizata si coruptia.

Multe grupuri politice s-au pronuntat impotriva amanarii cu un an.

Zarurile nu sunt aruncate

Olli Rehn a inceput prin a-si exprima solidaritatea fata de cei afectati de inundatii din Romania, Bulgaria si Serbia, asigurandu-i de sprijinul Comisiei Europene dupa evaluarea pagubelor.

El a laudat progresul semnificativ facut de Romania in reforma justitiei si combaterea coruptiei, dupa cum a facut-o marti si colegul sau, comisarul pentru justitie Franco Frattini.

Bulgaria a fost insa avertizata ca exista inca prea putine anchete si condamnari privind crima organizata si spalarea de bani, si ca autoritatile de resort sunt mai curand reactive decat proactive.

Recent, expertii europeni s-au plans ca informatiile transmise la Sofia ar putea ajunge pe mana mafiotilor.

De aceea, Olli Rehn ramane precaut.

"Obiectivul meu e ca ambele tari sa poata adera in ianuarie 2007, dar datoria mea e sa ma asigur ca, atunci cand vor adera, indeplinesc cu adevarat criteriile si sunt pe deplin pregatite."

"Zarurile nu sunt inca aruncate pana la 16 mai"- a insistat Olli Rehn.

"Nu trebuie pierduta dinamica reformelor", a spus comisarul pentru extindere, cerand dovezi concrete ca acestea au devenit ireversibile.

Pro si contra monitorizare

"Vom prezenta o evaluare obiectiva si echilibrata la 16 mai si va pot asigura ca vom face o propunere pentru o decizie calibrata cu atentie care sa mentina dinamica reformelor esentiale si aplicarea lor pana la si dupa data aderarii celor doua tari", a declarat Olli Rehn.

Pare o referire clara la monitorizarea stransa ceruta de Elmar Brok, presedintele comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, si de raportorii pentru Romania si Bulgaria, Pierre Moscovici si respectiv Geoffrey van Orden.

Singurul grup care s-a opus monitorizarii dupa aderare- spunand ca ar fi discriminatorii- au fost liberalii.

Pierre Moscovici a pledat totusi pentru o monitorizare flexibila si continua in primii trei ani dupa aderare, spunand ca nu vede nici o cauza deosebita de ingrijorare in cazul Romaniei si ca, dimpotriva, amanarea ar avea un impact nefast.

Semnificativa a fost interventia liderului grupului socialist, germanul Martin Schultz, care a transat dupa o lunga perioada de ezitari in sanul grupului sau.

"Dorim ca Romania si Bulgaria sa devina membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, acesta e scopul nostru clar si suntem convinsi ca guvernele ambelor tari, indiferent de orientarea lor politica, au facut eforturi enorme", a spus Martin Schultz.

Colegul sau Poul Nyrup Rasmussen a avertizat ca Bulgaria si Romania nu trebuie sa cada victimele opozitiei partidelor de dreapta fata de extinderea Uniunii Europene.

Aderarea in 2007-tot mai probabila

In ciuda sustinerii cvasi-generale pentru aderarea in 2007, unii parlamentari europeni au ridicat semne de intrebare privind retrocedarea proprietatilor religioase, situatia copiilor si adoptiilor internationale, si chiar tratamentul discriminatoriu la care ar fi supusa compania RAFO.

Un grup de euro-parlamentari unguri i-au trimis lui Ollie Rehn o lunga scrisoare, cerandu-i sa ia in serios plangerile minoritatii maghiare din Romania privind invatamantul superior, proprietatile bisericilor, legea minoritatilor, cea a alegerilor locale.

Conservatoarea Kinga Gal a sugerat ca Romania nu indeplineste de fapt criteriile politice de aderare.

"Va rog, domnule comisar, sa includeti o referinta la chestiunile nerezolvate care reflecta ingrijorarile reale ale uneia din cele mai mari minoritati din Europa. Neglijarea acestor chestiuni ar pune la indoiala credibilitatea Uniunii Europene"- a spus Kinga Gal.

Evident, acestea sunt ultimele momente in care diversele grupuri de interese isi pot spune punctul de vedere.

Daca in cazul Bulgariei mai pot aparea surprize, aderarea Romaniei in 2007 devine tot mai probabila.