Cititi ziarele! Aproape ca nu e zi in care sa nu scrie despre un nou proiect imobiliar: un centru comercial, o cladire de birouri sau un complex rezidential. Investitii private 100%, pe terenuri cumparate de la persoane private. Aceste proiecte sunt initiate pentru ca exista cerere solvabila; si pentru birouri, si pentru case, si pentru spatii comerciale.

Iar preturile pe metrul patrat, construit sau inchiriat, sunt in continua crestere.

Domeniul imobiliar este o zona in care zumzetul de pe scena politica, schimburile de replici intre premier si presedinte sau analizele apocaliptice prezentate la talk-show-uri par sa fie venite din alta lume. Constructiile devin noua locomotiva a economiei romanesti, preluand stafeta de la exporturi.

Cresterea din domeniul imobiliar este semnul cel mai clar al dezvoltarii explozive a clasei de mijloc. Cei din clasa de mijloc sunt cei care cumpara sau construiesc noile case, care lucreaza in noile cladiri de birouri sau care iau cu asalt, la sfarsit de saptamana, orice supermarket care le iese in cale. Romania este in plin tratament de recuperare a decalajelor. Dar si de creare a altora noi.

Investitorii nu-si distribuie banii uniform; ei se ingramadesc acolo unde e cerere, unde exista mai multi oameni bine scoliti, unde administratia locala le ofera facilitati. Introducerea cotei unice le-a oferit cadrul general al unei tari cu impozite mici si simplificate; de marimea impozitelor se plang doar intreprinzatorii romani care nu-si pot justifica altfel ineficienta.

Nici un strain nu va spune ca 16% este un impozit prea mare, pentru ca el compara cu ce are in tara lui. Dar investitorul strain, la fel ca si cei din clasa de mijloc, cer statului si altceva decat impozite mici: o infrastructura dezvoltata si mai putina birocratie.

si in prognozele FMI, Romania e creditata pentru acest an cu o crestere economica de peste 5%. Nu e putin pentru o tara de marimea Romaniei. Saptamana trecuta, Guvernul a efectuat prima rectificare bugetara. In toamna, cand a fost intocmit bugetul, cei mai multi spuneau ca veniturile bugetare pe care mizeaza Guvernul sunt nerealiste si ca, de fapt, vor fi mult mai mici.

Acum, dupa primele trei luni, acele venituri se dovedesc a fi fost subestimate, incasarile fiiind simtitor mai mari. Alt efect pozitiv al cotei unice. O greseala este majorarea deficitului care va afecta tinta de inflatie. Asadar, cum merge economia? Daca analizam cifre sau reactia investitorilor, lucrurile nu stau chiar rau. Daca urmarim talk-show-uri sau citim ziare, apocalipsa nu e departe. Fiecare, cu perceptia lui.

"Cresterea din domeniul imobiliar este semnul cel mai clar al dezvoltarii explozive a clasei de mijloc."