Traditionalele consultari anuale ruso-germane ce au avut loc miercuri si joi la Tomsk, in Siberia, s-au axat strict pe chestiuni economice, intr-o atmosfera destul de tensionata, in contextul in care UE acuza tot mai des Rusia ca declanseaza un nou "razboi rece" prin intermediul resurselor energetice.

In conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel, liderul de la Kremlin a tinut sa reaminteasca Uniunii Europene ca, in cazul in care va incerca sa blocheze expansiunea Gazprom, va risca sa vada fluxurile energetice rusesti reorientate catre pietele asiatice si americane.

"Cand Europa vine la noi, in Rusia, vorbim de investitii si globalizare, in schimb dorinta noastra de a investi in Europa este taxata ca expansiune", a constatat Vladimir Putin, nemultumit de temerile Uniunii Europene, care doreste sa elimine dependenta de resursele rusesti.

Putin a insistat ca expansiunea companiilor energetice rusesti nu este menita a transforma Europa intr-un "ostatic energetic". "Nu inteleg de ce se escaladeaza anumite spaime despre caderea in dependenta fata de Rusia cand situatia pe plan mondial s-a schimbat radical.

Ce trebuie sa facem cand auzim asa ceva? Evident, sa cautam noi piete!", a exclamat presedintele rus, in conferinta de presa.

Pentru a lasa totusi impresia ca protejeaza interesele europene, cancelarul Angela Merkel a insistat ca Rusia sa-si indeplineasca obligatiile privind livrarile de gaze naturale consumatorilor europeni si si-a exprimat "speranta" ca Moscova va ramane un "partener energetic sigur".

Angela Merkel a incercat fara succes sa il convinga pe Vladimir Putin sa ratifice carta europeana a securitatii energetice (liberalizarea pietei energetice pentru a permite aparitia concurentei, care ar insemna sfarsitul monopolului Gazprom).

Gazpromul are insa o strategie pe termen lung extrem de bine conturata, care vizeaza depasirea statutului sau de furnizor principal de resurse energetice al Europei si achizitionarea unor retele importante de distributie, dar si preluarea mai multor centrale electrice din Europa.

Cancelarul german a lasat de inteles ca nu se opune acestor planuri care vor spori considerabil influenta si castigurile concernului rus in Europa. Dar sefa cabinetului de la Berlin nici nu are de ales, Rusia fiind primul partener comercial al Germaniei, care depinde in proportie de o treime de resursele rusesti.

Pentru a recastiga increderea europenilor in Gazprom, ieri urma sa fie semnat in prezenta Angelei Merkel si a lui Vladimir Putin acordul de colaborare intre E.On, firma de produse chimice BASF si Gazprom pentru construirea gazoductului prin care gazele naturale vor fi livrate direct Germaniei pe sub marea Baltica.

Articol integral in Gandul