In ciuda lichiditatii extrem de reduse, bursa nu a fost deloc neinteresanta saptamana aceasta, datorita evenimentelor ce au avut loc paralel activitatii de tranzactionare.

Desfasurarea Adunarilor Generale la SIFuri, hotararea luata de guvern in ce priveste modalitatea de vanzare a actiunilor Petrom catre angajati si Adunarea Generala a BVB sunt cele trei evenimente cu un impact serios asupra evolutiei bursei.

Trei evenimente majore

In primul rand, Adunarea Generala a SIF Transilvania ne-a oferit o idee si despre eventualele rezultate ale celorlaltor adunari care se desfasoara in aceasta perioada. Si la varianta ordinara si la cea extraordinara nu s-a intrunit cvorumul la prima convocare, de mare interes ramanand cea de-a doua convocare a Adunarii Extraordinare programata pentru ora 14, vineri, si avand acelasi rezultat.

Pe ordinea de zi figura majorarea de capital, de care a inceput sa se lege in ultimul timp mai toate sperantele investitorilor in actiuni SIF. E oare justificata importanta care se acorda acestei majorari in cazul SIFurilor? O majorare de capital este de fapt un fel mai frumos de a spune actionarilor ca nu vor primi dividend.

Teoria ne invata ca investitorii ar trebui sa aprecieze acest lucru, numai in cazul in care compania respectiva poate reinvesti acel profit la o rata superioara fata de posibilitatile de investitie ale unui investitor mediu.

Avand in vedere insa ca SIFurile au adoptat – din virtutea inertiei sau silite de reglementari – o atitudine pasiva referitoare la investitii, un investitor mediu poate fara probleme, credem noi, egala sau chiar depasi performantele noilor fonduri pe care SIFurile le-ar reinvesti in cazulin care nu ar mai acorda dividendele obisnuite.

In cel mai rau caz un investitor poate imita structura portofoliului SIFurilor in ce priveste principalele lor detineri (e drept, asta presupune niste cheltuieli cu comisioanele ceva mai ridicate, dar partial compensate de cheltuielile de administrare foarte mari ale unui SIF) si astfel obtine un randament al investitiei apropiat de al SIFurilor.

Nici chiar modalitatea de impozitare a dividendelor nu ar justifica preferinta investitorilor pentru reinvestirea totala a profitului. Din pacate, bursa nu este intotdeauna caracterizata de cea mai buna logica, iar daca anuntul unei majorari a provocat euforie in randul investitorilor, probabil imposibilitatea votarii acesteia va avea efectul opus.

Referitor la vanzarea catre angajatii Petrom a pachetului de 8% cuvenit, www.hotnews.ro a publicat vineri o stire conform careia Ministerul Economiei si Comertului ar fi elaborat proiectul de hotarare de Guvern care mentioneaza ca vanzarea se va face direct catre salariati, eliminandu-se varianta vanzarii prin intermediul asociatiei acestora.

Probabil aceasta este cea mai buna varianta dintre cele discutate anterior, deoarece pune salariatii Petrom in postura unor investitori ce actioneaza individual, si nu "concertat" cum s-ar fi intamplat in cazul vanzarii prin asociatie.

E drept, chiar si in aceste conditii va exista o presiune sporita la vanzare, dar considerabil mai mica fata de varianta oricarei asociatii, fie ea si a bancilor.

Interzicerea instrainarii acestor actiuni timp de trei ani ar fi linistit probabil si mai mult lucrurile, dar ar fi intrat probabil in conflict cu legea. Desi acest proiect urmeaza a fi trimis pentru avizare catre ministere, piata a reactionat pozitiv iar SNP a castigat 4.63 procente in sedinta de vineri.

Un alt eveniment important se refera la absorbtia Bursei de la Sibiu de BVB, votata in cadrul AGA cu 73% din voturi (conform "Evenimentul Zilei" din 28 aprilie care citeaza pe Stere Farmache, director general al BVB). O alta prevedere importanta si foarte asteptata este cea referitoare la noul Cod al Bursei si modalitatile prin care o societate se poate delista.

Aprobarea in principiu a fuziunii cu BMFMS va permite intr-un viitor apropiat oferirea unei palete mai largi de instrumente de investitie, avand ca efect probabil o crestere a lichiditatii peste volumului cumulat al celor doua burse.

Evolutia indicilor

Saptamana trecuta indicele BET a avansat 1.2%, BET-C 0.78% iar BET-FI a crescut 1.71% desi cele 5 SIFuri au fost suspendate vineri. Volumul de tranzactionare a fost unul extrem de redus, dar cu o oarecare tendinta de crestere, avand in vedere si numarul mare de societati suspendate de la tranzactionare in aceasta saptamana.

PEI distribuie tot profitul ca dividend

Aerostar a crescut cel mai mult saptamana aceasta (11.7%). SNP a reusit sa intre deasemena in acest top, cu o crestere de 4.63 % (obtinuta in ultima zi de tranzactionare).

Petrol Export Import a anuntat vineri distribuirea intregului profit ca dividend (31.75 lei/actiune), ceea ce echivaleaza cu un randament de peste 15% raportat la ultimul pret de 175 lei/actiune, motiv pentru care ne asteptam ca PEI sa intre in topul cresterilor de saptamana viitoare.

Top scaderi

Mefin a scazut cel mai mult saptamana aceasta, performanta datorata in totalitate sedintei de marti cand societatea a pierdut 11.61%. Societatea a fost suspendata la sfarsitul saptamanii pentru desfasurarea AGA.

BRD a fost cea mai tranzactionata

BRD a avut saptamana aceasta cel mai ridicat volum de tranzactionare, urmata fiind de SIFuri (dintre care, surprinzator, SIF3 a fost cea mai tranzactionata desi a fost suspendata doua zile si nu una, ca celelalte SIFuri) si SNP. Raportat la capitalul social, Siretul a fost cel mai tranzactionat titlu, urmata de Rulmentul si Impact.

De la inceputul anului...

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut 14.65, respectiv 16.92 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 0.86 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIFurile, Petrom si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Biofarm, Broker Cluj si SIF3.