Comerciantii de la mai multe magazine mici de cartier din Bucuresti tin tigarile sub tejghea ca sa le vanda mai scump de marti, 2 mai cand

intra in vigoare si taxa pe viciu.

Duminica dimineata, vanzatorii mai aveau doar pachete goale in rafturile de prezentare a tigarilor si refuzau sa vanda motivand ca nu mai au tigari in stoc.

Ei profita si de faptul ca este duminica si o perioada de minivacanta cu ocazia zilei de 1 Mai, cand stiu ca nimeni nu vine sa le faca controale.

Singura sansa pentru fumatori sa mai ia tigari la preturile vechi sunt supermarketurile.

Taxa pe viciu va determina cresteri de preturi la tigari dar si la alcool. Astfel, pretul unui pachet de tigari va creste cu minimum 1 leu nou, iar pretul unui litru de alcool pur cu 7 lei noi.

Taxa pe viciu a fost stabilita la 200 euro pe hectolitru alcool etilic si 10 euro pe mia de tigarete.

Fondurile obtinute din taxa de viciu se folosesc pentru finantarea unor proiecte de infrastructura din domeniul sanitar, precum si pentru proiectele nationale de combatere a consumului de alcool si tutun.

De altfel, pretul la tigari se va majora, din nou, incepand cu la 1 iulie, odata cu majorarea accizelor.

Incepand de luni, 1 mai, benzinarii particulari vor scumpi carburantii cu sume cuprinse intre 550 si 700 de lei vechi pe litru. Masura vine dupa ce vineri, si Petrom a decis majorarea pretului benzinei si al motorinei.

Decizia de majorare a pretului la combustibil a fost luata in conditiile in care pretul petrolului inregistreaza, pe plan international, niveluri record, de peste 70 de dolari barilul.