Bogdan Hancu, primul militar roman ucis in Irak in timpul unei misiuni, a fost inmormantat cu toate onorurile militare, duminica, in cimitirul "Eternitatea", din Iasi, langa locurile de veci ale soldatilor cazuti in cele doua razboaie mondiale.

Caporalul a fost ucis, joi, alaturi de trei soldati italieni in explozia provocata de un dispozitiv artizanal la trecerea convoiului lor.

Militarul roman indeplinea prima misiune in afara tarii. Caporalul facea parte dintr-o patrula mixta romano-italiana, aflata in misiune la sud de An-Nassyria. Avea 28 de ani si era angajat la o unitate din Iasi, din anul 2003.

Caporalul a fost inaintat post-mortem la gradul de sublocotenent.

Bogdan Hancu se casatorise doar de o jumatate de an, cu doua saptamani inainte sa plece in misiune in Irak. Este prima victima din randul romanilor in Irak.

Caporalul provine dintr-o familie cu traditie militara.

Potrivit legilor in vigoare, familia lui Bogdan Hancu va primi mai multe ajutoare materiale din partea statului. Ca soldat, acesta beneficia de o asigurare pe viata in valoare de 80.000 de euro. In plus, familia va primi o suta de salarii despagubire, precum si alte ajutoare, in functie de vechime, iar vaduva celui ucis va beneficia de pensie.

In urma cercetarilor carabinierilor italieni s-a descoperit ca incidentul a fost provocat de o bomba plasata in scuarul care desparte cele doua sensuri de mers, de pe soseaua din Nassyria.

Explozia a avut loc la Nassyria, unde este catonat contingentul italian. Ministerul Apararii din Italia a spus ca este cel mai grav atac asupra fortelor sale in Irak dupa cel din 2003, cand 19 italieni au fost ucisi in explozia unei bombe, tot la Nassyria.

Italia are 2600 de soldati in Irak si planuieste sa ii retraga pana la sfarsitul acestui an.

"Este o tragedie pentru intraga Italie", a spus premierul desemnat Romano Prodi, citat de Reuters.

Romania are 860 de soldati in Irak, ca parte a fortei multinationale condusa de Statele Unite si circa 900 in Afganistan. Pana acum, noua militari romani au fost ucisi in misiuni in strainatate.