Mii de credinciosi greco-catolici au venit duminica la Blaj pentru ceremonia care marcheaza schimbarea statutului Bisericii Romane Unite cu Roma, dintr-o mitropolie intr-o arhiepiscopie majora. Cu acest prilej, mitropolitul Lucian Muresan devine arhiepiscop major.

Muresan va fi inscaunat in catedrala Sfanta Treime din Blaj, de catre reprezentantul Vaticanului, cardinalul Moussa Daoud, prefectul Congregatiei pentru Relatiile cu Bisericile Orientale.

Dupa 300 de ani de existenta, Biserica Romana Unita cu Roma a fost ridicata de Papa Benedict XVI la gradul de arhiepiscopie majora. Astfel, ea devine o biserica independenta, cu un sinod propriu care detine toate competentele.

Papa Benedict al XVI a dorit, prin aceasta schimbare de statut, sa ii cinsteasca pe martirii din perioada comunista. In cei peste 50 de ani, cat Biserica Romana Unita cu Roma a fost scoasa in afara legii, numerosi credinciosi, preoti si episcopi au fost inchisi sau au murit in detentie.

Credinciosii greco-catolici considera ca ceremonia de astazi este cel mai important eveniment din istoria Bisericii Romane Unite cu Roma, dupa infiintarea mitropoliei in 1853.