La doi ani dupa extinderea Uniunii spre est

BBC prezinta harta circulatiei fortei de munca in UE

de     BBC
Luni, 1 mai 2006, 0:00Luni - pe 1 mai - Uniunea Europeana marcheaza a doua aniversare a extinderii sale istorice spre est. In aceeasi zi expira termenul pana la care cele 15 membre vechi ale Uniunii urmau sa decida daca vor ridica, sau nu, restrictiile impuse noilor membri in ce priveste piata muncii.

Suedia, Marea Britanie si Irlanda au permis din primul moment noilor membri sa vina sa munceasca pe teritoriul lor. Portugalia, Spania si Finlanda se pregatesc sa faca acelasi lucru.

Dar unele dintre cele mai mari, sau mai prospere economii ale Uniunii Europene vor continua sa ramana inchise noilor membri.

Germania, Italia, Franta, Olanda si Austria vor continua fie sa-si tina portile ferm inchise, fie le vor crapa putin jucandu-se cu regimul exceptiilor de la regula.

Austria si Germania sustin ca asezarea lor geografica le pune intr-o pozitie diferita de cea a unor tari precum Marea Britanie sau Portugalia.

In Austria - care are granita comuna cu mai multi noi membri - parerea generala este ca trebuie sa li se acorde timp noilor veniti sa-si consolideze economiile.

Tomas Katnik, directorul uniunii sindicale OGB din Austria spune:

"Avem cel mai mare somaj din istoria Austriei - 326 de mii de oameni fara loc de munca - asa ca asta a atarnat greu in luarea deciziei".

In Slovacia vecina - unul dintre noii membrii saraci ai Uniunii Europne cu un somaj de peste 16% - multi oameni ar fi incantati sa poata trece granita ca sa munceasca in Austria.

Ministrul slovac la muncii, Iveta Radicova, spune ca intelege temerile Austriei, dar cere ca aceasta sa aiba viziune politica.

"Depinde de cultura, de atitudini, de nivelul de nationalism dintr-o tara. Poate ca trebuie sa fie educati oamenii ca sa se ajunga la toleranta", spune ministrul slovac al muncii.

Franta - pe de alta parte - a decis sa deschida partial piata muncii pentru muncitorii din cele opt tari estice ale Uniunii Europene, inglobate in piata comuna in urma cu 2 ani.

Pentru Romania si Bulgaria se asteapta decizii separate.

Franta isi deschide partial piata muncii pentru noii membri UE
Ministerul Muncii din Franta anunta ca va elimina, in sapte domenii-cheie, restrictiile aplicate pana acum muncitorilor din statele est-europene membre ale Uniunii Europene.
Ministerul spune ca de luni, 1 mai, locurile de munca din aceste domenii - rpintre care se numara constructiile si agricultura - vor fi deschise si est-europenilor, dar patronii francezi din alte sectoare vor trebui sa respecte in continuare restrictiile privitoare la angajarea de personal.

"Cetatenii celor opt noi state membre din Europa Centrala si Orientala", se precizeaza pe pagina de internet a Ministerului Muncii al Frantei, "vor putea avea acces, incepand cu 1 mai 2006, la piata franceza a muncii, in meserii in care se inregistreaza greutati de recrutare, pe baza unei proceduri simplificate de acordare a autorizatiei de lucru".

61 de meserii in sapte sectoare de activitate
Deschiderea partiala a pietei muncii are in vedere 61 de meserii repartizate in cele sapte sectoare de activitate.

Meseriile respective au generat in 2005 circa 700.000 de oferte de locuri de munca, din care, din cauza cererii reduse, nu au putut fi ocupate, in medie, circa o treime.

Ministerul Muncii mai anunta pe pagina sa de internet ca Franta va propune partenerilor sai europeni incheierea unor acorduri bilaterale de cooperare, "in vederea bunei aplicari a reglementarilor sociale nationale si comunitare in domeniul liberei-circulatii a muncitorilor si prestarii de servicii pe piata interna".

La inceputul lunii februarie, Comisia Europeana a indemnat toate guvernele vest-europene sa-si deschida piata muncii, apreciind ca experienta celor care au facut-o deja- Suedia, Irlanda si Marea Britanie - a fost cu precadere pozitiva.

Mai putin de jumatate de milion de est-europeni si-au gasit de lucru in cele trei tari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


191 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Piata de munca (Luni, 1 mai 2006, 8:41)

  De aiurea [anonim]

  "Piata de munca"! Ce cuvant urat !Daca pleci la munca afara si incepi cu "cele mai cautate locuri de munca" adica :spalat vase, spalat W.C.,etc., din punctul meu de vedere, mai bine lipsa. La tarile astea civilizate, nu le doresc decat sa le plece toti emigrantii si atunci sa vad cine le mai curata mizeriile facute de acestia.Si, oricum atata timp cat pentru aceeasi munca nu sunt platiti (de zilieri straini vorbind) ca cei autohtoni,tot sclavi se cheama.
 • 0 (0 voturi)    
  just how stupid are u? (Luni, 1 mai 2006, 9:46)

  kiss my ass [anonim]

  kissing my ass will help u survive starvation, n'est pas?
  why should all boxes must be filled out? why are romanians soooo backward (rhethorical ? / need not answer)
 • 0 (0 voturi)    
  Piata de munca (Luni, 1 mai 2006, 10:24)

  dan [anonim]

  Dupa ce am citit ce zice cel(cea) "de aiurea"....inteleg ca e mai bine sa stam acasa in tara becalilor unde sintem vanghelizati si furati de o clica de hoti de care nu reusim sa ne debarasam !
  E o posibilitate....dar pentru cine ???
  Hai sa fim realisti....ce oferim in Romania tinerei generatii..???
 • 0 (0 voturi)    
  Piata muncii (Luni, 1 mai 2006, 15:10)

  Ana [anonim]

  "Piata de munca", sunt 3 cuvinte si nu sunt deloc urate, draga cititorule, asa se cheama. Nu exista sclavi, ci doar oameni care nu gasesc locuri de munca in tara si prefera job-uri umilitoare in afara, nu trebuie sa le plangi de mila, este alegera fiecaruia. Si aici exista alte nationalitati care fac job-uri umilitoare prost platite pe care romanii le refuza pt a munci la capsuni.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim bine pregatiti !!! (Luni, 1 mai 2006, 15:35)

  Valentin Danaila [anonim]

  Trebuie sa fim mai bine pregatiti profesional si mai ales in domenii de virf. Daca o sa continuam sa dam spaga la profesori ,doar ne amagim ca avem o diploma!! Multi profesori din Romania au vile si miliarde pe care nu le pot justifica iar cei care au trecut clasa cu bani ,tot servitori vor fi in lumea civilizata!!
 • 0 (0 voturi)    
  e mai bine acasa (Luni, 1 mai 2006, 23:32)

  simona [anonim]

  sunt destule locuri de munca si in romani , dar romanul nu vrea sa munceasca acasa.prefera sa fie sclav in strainatate.
 • 0 (0 voturi)    
  Sclav sunteti voi cu 100 euro pe luna (Marţi, 2 mai 2006, 14:25)

  Bogdan Italia [anonim]

  S-a dus de mult epoca sclavagismului. Nu mi-e rusine sa spal wc-urile altora pe bani atata timp cat mi-l spal si pe al meu. Cu o mie de euro pe luna imi permit sa fac vacata pe coasta de azur ....si nu mi-e rusine ca spal wc-uri
  Si mai terminati cu "capsunarii" ca astia sunt cei mai putini printre noi imigrantii.
 • 0 (0 voturi)    
  Vazute "din-afara" (Marţi, 2 mai 2006, 16:07)

  Flavius [anonim]

  Am invatzat sa folosim cuvinte care au capatat un anumit soi de mitologie asociata. Cuvinte precum "afara", "dincolo" etc suna cumva atragator si totodata onorant pentru cel care le foloseste.

  Asteptarile sunt foarte mari. Realitatea insa nu e totdeauna roz. Sunt multe probleme asociate muncii in alta tara. Una dintre ele, cea mai importanta cred, este izolarea. Pierderea contactului cu cei dragi lipsa unor prieteni pe care te poti baza, lipsa unor contacte si informatii care iti pot salva foarte mult timp si energie. Mai sunt problemele asociate cheltuielilor (pe chirie, mancare, impozite, transport etc) si cele asociate traiului in comun cu persoane complet necunoscute.

  In general, satisfactiile interioare se diminueaza foarte mult. Nu ai o viata sociala, pentru ca nu cunosti prea multi oameni. Nici nu prea esti dispus sa cheltui bani. Gradual, viata ta se reduce la un soi de rutina masinala, solitara si angoasanta.

  Cand te saturi te intorci acasa...
 • 0 (0 voturi)    
  munca (Miercuri, 3 mai 2006, 13:49)

  alexandru [anonim]

  suntem sclavi pt o suta de euro de ce sa nu fim pt o mie
 • 0 (0 voturi)    
  nimeni nu e sclav cat timp are posibilitatea de a alege (Joi, 4 mai 2006, 1:39)

  zen [anonim]

  Salutare, interesante opiniile. Nimeni nu e sclav atata timp cat are posibilitatea de a alege unde vrea sa lucreze si ceea ce este mai bine pentru el.
  Nicaieri nu este ca acasa, dar e posibil sa te adapti la conditiile din Vest. Depinde de fiecare, si nu este usor. Cainii cu covrigi in coada se vad dar nu se pot atinge.
  Poti castiga si 5000 de euro pe luna, dar asta nu inseamna ca esti respectat. Esti platit pentru ceea ce faci si ti se pot recunoaste meritele dar nu se pune problema respectului, cel putin pana cei cu care lucrezi nu uita ca vii dintr-o tara despre care nu au o parere prea buna sau nu sunt predispusi sa faca abstractie de unde vii.
  Intr-adevar, sunt multe constrangerile celui plecat, dar si aici depinde de cat de usor de adaptezi si cat de greu te lasi afectat.
  Sunt multi romani care se intorc in tara dupa o anumita perioada., afirmand ca este mai bine sa iti poti vorbi limba, sa te bucuri cu prietenii la o bere, sa te bucuri de gustul mancarilor de acasa si sa fi aproape de familie.
  Nu conteaza ca iti petreci vacanta pe Coasta de Azur, pe Litoral sau in gradina de langa casa atata timp cat de bucuri de ceea ce vezi si faci, si ramai cu ceva pozitiv in urma.
 • 0 (0 voturi)    
  nimeni nu e sclav cat timp are posibilitatea de a alege (Joi, 4 mai 2006, 23:41)

  zen [anonim]

  Salutare, interesante opiniile. Nimeni nu e sclav atata timp cat are posibilitatea de a alege unde vrea sa lucreze si ceea ce este mai bine pentru el.
  Nicaieri nu este ca acasa, dar e posibil sa te adapti la conditiile din Vest. Depinde de fiecare, si nu este usor. Cainii cu covrigi in coada se vad dar nu se pot atinge.
  Poti castiga si 5000 de euro pe luna, dar asta nu inseamna ca esti respectat. Esti platit pentru ceea ce faci si ti se pot recunoaste meritele dar nu se pune problema respectului, cel putin pana cei cu care lucrezi nu uita ca vii dintr-o tara despre care nu au o parere prea buna sau nu sunt predispusi sa faca abstractie de unde vii.
  Intr-adevar, sunt multe constrangerile celui plecat, dar si aici depinde de cat de usor de adaptezi si cat de greu te lasi afectat.
  Sunt multi romani care se intorc in tara dupa o anumita perioada., afirmand ca este mai bine sa iti poti vorbi limba, sa te bucuri cu prietenii la o bere, sa te bucuri de gustul mancarilor de acasa si sa fi aproape de familie.
  Nu conteaza ca iti petreci vacanta pe Coasta de Azur, pe Litoral sau in gradina de langa casa atata timp cat de bucuri de ceea ce vezi si faci, si ramai cu ceva pozitiv in urma.
 • 0 (0 voturi)    
  munca (Vineri, 5 mai 2006, 7:37)

  joe [anonim]

  Libertate ( spirit ) vs Securitate ( financiara ) , Albert Bandura :) ce alegem ?
 • 0 (0 voturi)    
  Puteti deveni fericiti (Vineri, 5 mai 2006, 18:33)

  Carilan [anonim]

  Potrivit savantului rus S.N.Lazarev, autoblamarea cauzeaza suferinta, in cazul Romaniei, mentalitatea ca "avem o tara de cacao si ca dirijorii ei sunt naspa" dauneaza destinului tarii.

  Eu stau in Elvetia de 5 ani si aici oamenii nu se autoblameaza,dimpotriva, pana si un oier se mandreste cu meseria lui, chiar daca nu e bancher.

  Recomand scrierile savantului rus (9 volume "Kharma") care a descoperit ca ne putem influienta destinul, si a elaborat un sistem de lucru in sensul asta, doar printr-o conduita corecta.
  Multmesc.Carilan
 • 0 (0 voturi)    
  ce cred eu (Duminică, 7 mai 2006, 20:20)

  anca [anonim]

  va pot spune din propria experienta ca a fi plecat inseamna sa faci multe compromisuri, sa renunti la ceea ce acasa le aveai fara nici mai mic gest...dak esti in stare sa renunti la asta<am o ruda f apropiata care a fost plecata,poate ca i s-a schimbat modul de a gandi,dar regreta ca m-a vazut crescand...>drumurile iti sunt deschise...multa bafta celor care au ganduri ca astea<poaaate ma misc si eu>
 • 0 (0 voturi)    
  Munca platita (Luni, 8 mai 2006, 10:05)

  Florin [anonim]

  Atata timp cat ai aceleasi drepturi ca si cetatenii tarii in care vrei sa lucrezi, nu ai cum sa fii considerat drept sclav, iar tipul jobului pe care il vei avea depinde numai de tine si de educatia ta, deci faza cu "spalat w.c. - uri" in strainatate nu prea merge, pana la urma totul se rezuma la bani, la cat castigi pt a presta o anumita munca, la a-ti oferi tie si familiei o viata mai buna, iar expresia de "sclav daca muncesti in strainatate" suna deja a comunism, ceea ce ma duce cu gandul la ce fel de oameni sunt cei care o folosesc....
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Sâmbătă, 13 mai 2006, 18:28)

  dcang2000 [anonim]

  vrem opiniile mai multor romani din strainatate,oneste si fara sa condamne o stare si asa vizibila privind venitul pe cap de locuitor din romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Lenea la romani nu e de export, numai de consum intern (Luni, 15 mai 2006, 14:06)

  Alina [anonim]

  Poate ca nu e asa de rau ca romanii nostri sa mai plece si prin alte parti sa munceasca pt ca mie tare imi fac o impresie ca aici le e cam lene sa o faca. Asa ca, din partea mea, duceti-va si munciti pe branci! caci numai atunci o sa va dati seama ca, daca a-ti fi muncit la fel si aici, poate ca aveati mai mult castig de cauza.
  Am vazut multi romani care aici vor numai slujbe de birou dar care o data iesiti din tara nu mai au greturi cu munca fizica. Oameni buni, e timpul sa va reveniti la realitate. Nimeni nu plateste nemunca! Si hai sa ridicam tara asta prin vointa si harnicie, prin pregatire profesionala si spirit de echipa!
  Noi nu vedem ca daca am fi un pic mai mult interesati de binele comun am fi si noi, implicit, inclusi in acest bine si ne-ar fi mai bine. Totul tine de noi, cat de uniti si cat de mult ne dorim o tara mai buna, o economie mai buna, o justite mai dreapta. Dar tot timpul vrem sa rezolvam lucrurile mai repede si cat mai in favoarea noastra individuala fara sa ne mai gandim la cel de langa noi care poate moare de foame.

  Am ajuns un popor sarac, financiar mai mult din cauza saraciei de esenta. Suntem prea egoisti si superficiali.

  Buna dimineata Romanie! nu mai visa, cladeste!
 • 0 (0 voturi)    
  parere (Miercuri, 17 mai 2006, 12:01)

  adi [anonim]

  Spunea Alina ca romanilor le e lene sa munceasca in tara. E adevarat. Dar una e cand muncesti in tara pentru 350 de lei si un cand castigi 1000 de euro pe luna. Crede-ma e o diferenta. Trebuie sa te gandesti ca nu toata lumea are spirit de intreprinzator, de afacerist si atunci fiind constient ca el va ramane toata viata muncitor considera ca-i mai bine decat sa-si rupa spatele-n tara mai bine si-l rupe-n strainatate.
  Eu sunt plecat legal si nu-mi rup spatele, desi am o munca fizica, nu in birou ca-n romania. Dar trebuie sa spun, ca nu sunt adeptul sederii ilegal desi am prieteni care fac asta si o duc bine. Iar cand ma apuca dorul de tara citesc presa si parca ma bucur ca am scapat de acolo.
  Si eu sper ca intr-o zi sa ma intorc in tara sa fac aceiasi munca ca acum si sa fiu platit la fel.
  Iar referitor la economie si justitie eu mi-am facut datoria. Am votat schimbarea. Acum astept sa-si faca si alti datoria. Pana la revenirea in tara va urez multa bafta si succes.
 • 0 (0 voturi)    
  dreptul la munca (Miercuri, 17 mai 2006, 12:35)

  ela [anonim]

  Atit timp cit ai drept de munca oriunde in lume esti un om liber cu adevarat.Fara drept de munca esti la cheremul unui angajator care te plateste cum vrea si te trateaza cum crede de cuvinta.Sint rare cazurile care cei care au permise de munca sint platiti corespunzator, foarte rare.Permisul de munca te leaga de o anumita companie. Cei care nu sint platiti corespunzator nu stiu unde sa se adreseze,sau le este teama ca daca vor protesta vor ramine fara servici si deci implicit fara drept de munca.Credeti ca este corect?Nici un fel de munca nu este rusinoasa, rusinos este faptul sa nu fii tratat ca si cetatenii tarii in care muncesti. Diplomele cistigate in tara sint egale cu zero aici.Au nevoie de specialisti, dar specialistii lucreaza in fast-food-uri cu salarii minime pe economie.De ce?Nimeni nu se intereseaza de acesti oameni,nimanui nu-i pasa ca ei trebuie sa lucreze cite 60-70 de ore pe saptamina, ca sa poata cistiga destul sa traiasca decent.Exemplele pot fi multe,dar sint convinsa ca se stie deja despre aceste lucruri.
  Sintem intr-un proces de tranzitie si sper ca cei care au drept de decizie asupra viitorului a 22 de milioane de oameni, sa nu uite ca toti avem dreptul sa fim liberi intr-o Europa libera si unita
 • 0 (0 voturi)    
  aurul tarii (Luni, 5 iunie 2006, 17:45)

  cristyan [anonim]

  eu am fost plecat in strainatate mai precis in italia unde e a doua romanie .am muncit si pe mult si pe putin ,am avut si muncii umilitoare dar asta e viata in romania tot timpul eram umilit pt 100 euro la constructii de ce sa nu muncesc in it pt 800 euro pe luna .
  anual intra in tara milioane de euro de pe urama acestor emigrantii pe care ii critica atata lume . romania mai isi revine datorita acestor oamenii care nu au plecat de dragul lor ci de nevoie si disperare . BANII DIN AFARA TOT IN TARA INTRA IN INVESTITI CASE SI SUPRAVETUIRE
 • 0 (0 voturi)    
  ce idealisti si visatori (Marţi, 3 iunie 2008, 2:15)

  gugulet [anonim]

  E mare pacat ca nu se fac emisiuni dedicate cu adevarul spus crud oricat de dureros ar fi, pt. ca un medicament chiar daca e amar, te scapa de boala. Prea multe comentarii idealiste, aproape puerile am citit. Nu era clar pt. cei care mai stiu istoria recenta -cel putin cea din massmedia care-i oricum firava si indulcita ca o poveste Bollywood cu final fericit- ca asta se va-ntampla? Compensatia pt. eliminarea taxelor vamale si a deschiderii pt. "investitori" (speculatori care ne vand tot noua) era ca ei la randul lor sa deschida piata muncii. De ce ? Simplu: in prima faza cei mai ineficienti dau faliment si oamenii pt. a supravietui se angajeaza la cel care a castigat batalia. Pe ideea asta se sprijina teoria globalizarii zicand ca privind de undeva de sus (din spatiu...?) s-a castigat ceva - ca per ansamblu se ajunge ca si cei care lucrau ineficient inainte sa lucreze eficient de-acum incolo chiar daca pt. altcineva... Problema e ca partea a doua a ecuatiei nu s-a mai respectat. La fel a fost in toate intelegerile cu vesticii de pana acum in toata istoria. S-a batut palma iar un proces care urma sa dureze mai mult timp si care-i avantaja in prima faza (in prezent prima faza reprezinta falimentul nostru) in faza urmatoare urma sa ne-ntelegem asupra unor compensatii... care n-au mai venit niciodata. Nimic nu s-a schimbat intre timp cu noi, n-am devenit mai rai si nici mai necivilizati. Ei stiau dintotdeauna cum stam dar daca ar fi zis ca nu vor deschide niciodata pietele lor pt. romani si bulgari pt. ca suntem necivilizati noi n-am mai fi eliminat taxele vamale si n-am mai fi dat faliment, deci ei n-ar fi iesit in castig. Exemplu de tzeapa trasa la scara nationala inainte de anii 80 Marea Finanta avea dobanzi foarte atractive la imprumuturi internationale fapt ce a facut si Romania sa e imprumute cu cateva miliarde. Numai ca dupa ce am semnat cateva contracte de lunga durata cu ei cu preturi fixe pt. produse furnizate, au crescut in f. scurt timp dobanzile la 20%!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by