Luni - pe 1 mai - Uniunea Europeana marcheaza a doua aniversare a extinderii sale istorice spre est. In aceeasi zi expira termenul pana la care cele 15 membre vechi ale Uniunii urmau sa decida daca vor ridica, sau nu, restrictiile impuse noilor membri in ce priveste piata muncii.

Suedia, Marea Britanie si Irlanda au permis din primul moment noilor membri sa vina sa munceasca pe teritoriul lor. Portugalia, Spania si Finlanda se pregatesc sa faca acelasi lucru.

Dar unele dintre cele mai mari, sau mai prospere economii ale Uniunii Europene vor continua sa ramana inchise noilor membri.

Germania, Italia, Franta, Olanda si Austria vor continua fie sa-si tina portile ferm inchise, fie le vor crapa putin jucandu-se cu regimul exceptiilor de la regula.

Austria si Germania sustin ca asezarea lor geografica le pune intr-o pozitie diferita de cea a unor tari precum Marea Britanie sau Portugalia.

In Austria - care are granita comuna cu mai multi noi membri - parerea generala este ca trebuie sa li se acorde timp noilor veniti sa-si consolideze economiile.

Tomas Katnik, directorul uniunii sindicale OGB din Austria spune:

"Avem cel mai mare somaj din istoria Austriei - 326 de mii de oameni fara loc de munca - asa ca asta a atarnat greu in luarea deciziei".

In Slovacia vecina - unul dintre noii membrii saraci ai Uniunii Europne cu un somaj de peste 16% - multi oameni ar fi incantati sa poata trece granita ca sa munceasca in Austria.

Ministrul slovac la muncii, Iveta Radicova, spune ca intelege temerile Austriei, dar cere ca aceasta sa aiba viziune politica.

"Depinde de cultura, de atitudini, de nivelul de nationalism dintr-o tara. Poate ca trebuie sa fie educati oamenii ca sa se ajunga la toleranta", spune ministrul slovac al muncii.

Franta - pe de alta parte - a decis sa deschida partial piata muncii pentru muncitorii din cele opt tari estice ale Uniunii Europene, inglobate in piata comuna in urma cu 2 ani.

Pentru Romania si Bulgaria se asteapta decizii separate.

Franta isi deschide partial piata muncii pentru noii membri UE

Ministerul Muncii din Franta anunta ca va elimina, in sapte domenii-cheie, restrictiile aplicate pana acum muncitorilor din statele est-europene membre ale Uniunii Europene.

Ministerul spune ca de luni, 1 mai, locurile de munca din aceste domenii - rpintre care se numara constructiile si agricultura - vor fi deschise si est-europenilor, dar patronii francezi din alte sectoare vor trebui sa respecte in continuare restrictiile privitoare la angajarea de personal.

"Cetatenii celor opt noi state membre din Europa Centrala si Orientala", se precizeaza pe pagina de internet a Ministerului Muncii al Frantei, "vor putea avea acces, incepand cu 1 mai 2006, la piata franceza a muncii, in meserii in care se inregistreaza greutati de recrutare, pe baza unei proceduri simplificate de acordare a autorizatiei de lucru".

61 de meserii in sapte sectoare de activitate

Deschiderea partiala a pietei muncii are in vedere 61 de meserii repartizate in cele sapte sectoare de activitate.

Meseriile respective au generat in 2005 circa 700.000 de oferte de locuri de munca, din care, din cauza cererii reduse, nu au putut fi ocupate, in medie, circa o treime.

Ministerul Muncii mai anunta pe pagina sa de internet ca Franta va propune partenerilor sai europeni incheierea unor acorduri bilaterale de cooperare, "in vederea bunei aplicari a reglementarilor sociale nationale si comunitare in domeniul liberei-circulatii a muncitorilor si prestarii de servicii pe piata interna".

La inceputul lunii februarie, Comisia Europeana a indemnat toate guvernele vest-europene sa-si deschida piata muncii, apreciind ca experienta celor care au facut-o deja- Suedia, Irlanda si Marea Britanie - a fost cu precadere pozitiva.

Mai putin de jumatate de milion de est-europeni si-au gasit de lucru in cele trei tari.