Situatia este in continuare, critica in judetul Dolj. Zeci de case din localitatile Carna si Macesu de Jos au fost luate de ape. Inca de duminica seara, oamenii au fost evacuati. Drumul National 55A, dintre Calafat si Bechet este inchis circulatiei.

In mai putin de 24 de ore, apa a crescut cu peste 40 de centimetri. Cu toate aceastea, 800 de familii inca refuza sa plece in tabara de sinistrati de la Goicea.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat, luni, in localitatea doljeana Bistret. Seful statului a cerut autoritatilor sa mute persoanele evacuate in cazarme - unde conditiile sunt mult mai bune. Tot in judetul Dolj s-a aflat si ministrul Administratiilor si Internelor, Vasile Blaga.

Intre timp, starea sinistratilor din Rast se inrautateste de la o zi la alta. Dupa cum transmite Realitatea Tv, in tabara de pe camp au aparut paduchii si exista riscul sa izbucneasca o epidemie de hepatita. Desi ar fi putut sa se mute in conditii mai bune intr-o cazarma de la Bailesti, oamenii au refuzat oferta.

Ei spun ca nu-si pot lasa animalele, pe care nu au voie sa le ia cu ei.

Luni dupa-amiaza, localnicii din Rast au decis stramutarea localitatii. Propunerea privind stramutarea localitatii doljene Rast a fost dezbatuta de consilierii locali, la numai o ora dupa ce satenii au decis amplasarea localitatii pe campurile din apropierea comunei

Nici in judetul Calarasi nu a trecut pericolul. In localitatea Manastirea, jandarmii si localnicii fac eforturi pentru a consolida cel de-al doilea dig de protectie al comunei, dupa ce primul a cedat, duminica.

Peste 1000 de persoane au fost evacuate si 270 de case au fost inundate. Drumul national 31, intre Manastirea si Spantov, este impracticabil.

Luni, minisitrul Mediului, Sulfina Barbu, si cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur, au vizitat trei comune calarasene afectate de inundatii: Spantov, Chiselet si Manastirea, unde au constatat la fata locului modul cum se deruleaza aprovizionarea cu alimente a celor trei tabere de sinistrati, cum se acorda asistenta medicala de urgenta.

La Braia si Galati, debitul Dunarii a inceput sa scada. Cu toate acestea, autoritatile fac apel la vigilenta in ceea ce priveste supravegherea digurilor, deoarece pericolul nu a trecut, barajele fiind inca supuse presiunii apelor.

Hidrologii anunta noi cresteri ale debitelor apelor Dunarii din 6 mai, insa se estimeaza ca inundatiile nu vor fi asa de mari ca pana acum.