Nu exista gaura in venituri datorata reformelor fiscale din anul 2005, inclusiv cea care a dus la introducerea cotei unice, este concluzia unui raport publicat luni de catre Societatea Academica din Romania. Mai mult, considera SAR, tocmai aceste reforme ar putea duce la cresterea veniturilor publice, atit ca cifra absoluta, cit si ca procent din Produsul Intern Brut.

Problema reala e ca avem mai multi bani la buget decit putem administra eficient, se arata in raportul "Adevarul despre cota unica" redactat de directorul executiv al SAR, Sorin Ionita.

Situatia colectarii veniturilor la buget in perioada 1 ianuarie-16 aprilie, arata o crestere a incasarilor bugetare la toate capitolele (impozit pe venit, impozit pe profit, TVA, accize, taxe vamale, contributii CAS, venituri administratii locale), in comparatie cu perioda similara a anului trecut. Singura exceptie o constituie contributiile la fondul de somaj, care au scazut foarte putin.

Pe de alta parte, cifrele oficiale arata ca procentul din PIB colectat la buget e acelasi ca inainte de reforma, desi contribuabilii (in special firmele) au ramas cu mai multi bani la dispozitie.

SAR estimeaza ca tendinta actuala a veniturilor publice "ar putea fi declicul care sa aduca pentru prima oara bugetul Romaniei la peste 30 la suta din PIB in mod stabil. Proiectind pe tot anul 2006 dinamica din perioada 1 ianuarie-16 aprilie, este posibil ca saltul datorat reformei sa fie de aproximativ 1% din PIB".

Expertul SAR Sorin Ionita considera ca aceste concluzii ar trebui sa fie reconfortante si pentru politicienii occidentali, care repeta mereu critica conform careia ei nu vor sa acopere cu bani europeni gaura de venituri produsa de reducerile de impozite in Romania.

"Mai mult, tocmai aceste reforme ar putea duce la cresterea veniturilor publice, atit ca cifra absoluta, cit si ca procent din PIB, usurind astfel misiunea contribuabilului occidental", crede Ionita.

"Lunile viitoare vor arata daca tendintele pozitive analizate aici sunt stabile sau nu. Ar fi insa o greseala ca guvernul sa se ia dupa corul Casandrelor (fie ele si europene) si sa dea indarat, stricind ce a facut bun, chiar in momentul cind reforma fiscala din 2005 va incepe sa-si arate roadele.

Dimpotriva, guvernul trebuie sa mai parcurga ceva pasi inainte pentru a o completa si consolida, iar rezultatul sa fie o stabilizare a veniturilor bugetului consolidat la un nivel in jur de 33% din PIB.", mai arata Sorin Ionita.

  • Blog.HotNews.ro: Cat de perversa e (co)cota unica