Transparency International-Romania considera, intr-un raport prezentat luni, ca fenomenul de combatere a coruptiei in institutiile statutului nu a evoluat in mod semnificativ in ultimul an. TI a realizat un raport in perioada martie 2005-martie 2006 in care este analizata evolutia coruptiei in Romania.

Din punctul de vedere al TI-Romania, sanctionarea coruptiei a inregistrat o stagnare, anul 2005 fiind un an la fel de prost ca si precedentii. Conform TI, anul 2005 a fost prost, atat prin capacitatea scazuta de actiune a PNA, transformat in DNA, dar si prin tendinta clasei politice de a se proteja de riscul crearii precedentului, pentru a nu deschide o cutie a Pandorei.

"Directorul executiv TI-Romania, Victor Alistar, a recomandat totodata politicienilor romani sa isi modereze "atitudinile triumfaliste".

La capitolul combaterea coruptiei, TI enumera ca lipsuri ratarea momentului prielnic pentru crearea instrumentelor de repatriere a averilor, conform Conventiei ONU impotriva coruptiei, capacitatea administrativa scazuta in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor, lipsa cooperarii, ineficienta jurisdictiilor administrative si neutilizarea comisiilor de disciplina pentru functionarii publici.

In raportul prezentat de TI-Romania, din perspectiva preventiei, aspectele notabile la nivelul procedurilor administrative in relatia cu cetateanul sunt mai simple si mai clare, fara un impact vizibil, insa, in privinta micii coruptii.

Cel mai mare insucces al anului trecut a fost incapacitatea de a se infiinta institutia insarcinata cu monitorizarea si sanctionarea conflictelor de interese si a incompatibilitatilor, precum si cu controlul averilor, chiar daca in primavara lui 2005 s-au modificat din nou formularele de declarare a averii si a intereselor.

Ti-Romania crede ca in cursul perioadei analizate (martie 2005-martie 2006) institutiile publice si-au mai imbunatatit procedurile administrative.

In ciuda acestui fapt, reformele anticoruptie nu au dat rezultatele scontate din punctul de vedere al cetateanului, care ramane sa se confrunte, in mare masura, cu aceleasi probleme in relatia cu sectorul public.

TI-Romania apreciaza ca sunt necesare atat prevenirea coruptiei, cat si securizarea deciziei publice in sectorul public, in special in domeniile sanatatii, educatiei, achizitiilor publice, contractelor de infrastructura si administratiei publice locale.

Organizatia considera ca nu exista schimbari atitudinale semnificative din partea functionarilor publici, in raport cu cetatenii si alti beneficiari ai serviciilor publice.

Transparency International Romania-Asociatia Romana pentru Transparenta este o organizatie neguvernamentala, fondata in 1999 de un grup de cetateni si organizatii preocupate de problema coruptiei in Romania.

Obiectivele strategice ale acestei organizatii sunt promovarea reformei in justitie, cresterea capacitatii administrative si dezvoltarea economiei functionale de piata, prin proiecte care implica pilonii sistemului national de integritate relevanti pentru respectivele reforme.