Marturisesc cu jena ca am sarbatorit Pastele - atat catolic cat si ortodox - prin munca, intregistrand materiale prin tara pentru diverse reportaje. Intr-o sambata seara, am apucat totusi sa ma duc la un concert la Ateneul Roman, dar n-a fost deloc ce ma asteptam.

Ateneul ramane un loc splendid, iar flautistul Ion Bogdan Stefanescu, care a avut ghinionul sa sustina un recital solo intr-o sala nu tocmai plina, n-are nici o vina.

In timp ce domnul Stefanescu interpreta delicate variatiuni de Marin Marais sau o eleganta partita de Bach, scaunele noastre se zgaltaiau pe cu totul alte ritmuri, venite de afara.

Era un asa-zis concert organizat de ProFM la numai doi pasi de Ateneu, in piata numita - inca - George Enescu. Pe cand va fi rebotezata Piata Eminem sau, de ce nu, Adi de Vito?

Doamna care mi-a vandut biletul se plangea de o teribila durere de cap. Cat despre bietul flautist, n-am putut decat sa-i admir concentrarea supra-omeneasca.

Afara, politistii incercau sa se tina cat mai departe de difuzoare.

A trebuit sa tip ca sa-l intreb pe unul dintre ei cum e posibil sa permita o asemenea poluare sonora. "Daca le da voie primaria, noi n-avem ce face."

"Dar vi se pare normal asa ceva intr-o capitala care se doreste europeana?", am insistat. "Ce e normal in tara asta, doamna?" a venit rapunsul dezarmant.

Cu naivitatea strainului, as atrage doar atentia ca exista o directiva europeana 2003/10/EC care limiteaza zgomotul la locul de munca intre 80-85 decibeli.

Poate ca cineva ar trebui sa verifice cum si cand se va aplica si in Romania.

Santiere

Urmatorul popas a fost la catedrala Sfantul Iosif, unde credinciosii se adunau pentru slujba de Pasti. Imediat in spatele catedralei, se lucra pe un santier cu mult dupa ora zece seara. O harnicie neobisnuita, dar nu si binevenita.

Proiectul se numeste - ironic parca - Catholic Plaza si, potrivit panoului, va implica ridicarea unui bloc care va lasa catedrala in umbra. Biserica catolica s-a sesizat prea tarziu, iar primaria sustine ca nu poate retrage aprobarea.

Nu cred ca sunt singura care tine minte ce s-a intamplat cu bisericile in timpul lui Ceausescu. Se invarte oare roata istoriei, de aceasta data din motive financiare, nu ideologice?

Sibiul e si el in santier. Pregatirile pentru capitala culturala europeana sunt in toi. Se construiesc sapte hoteluri noi, vechile acoperisuri din centrul istoric sunt renovate, strada principala e ca o ulita desfundata, dar lucratorii inlocuiesc cu grija pietrele de pavaj cu mana, una cate una.

Ma intreb de unde vin pietrele.

Ziarele locale spun ca in Piata Garii, firma Strabag va importa pavajul din China! Strabag a castigat licitatia pentru renovarea pietei, desi a oferit pretul cel mai ridicat - 15,7 milioane de euro.

E neobisnuit sa castige cea mai mare oferta, chiar si in Romania!

Ii intalnesc pe Augustin Muresan si Cornel Danila, reprezentantii firmei britanice Scanmoor. Au participat la licitatie cu o oferta de 12,2 milioane, alaturi de o firma ungara, care avea un proiect si mai ieftin.

"E neobisnuit sa castige cea mai mare oferta, chiar si in Romania!" spune amarat domnul Danila.

Cei de la Scanmoor au fost informati de rezultatul licitatiei din presa locala si, cand s-au interesat la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, raspunsul a fost contradictoriu.

Daca in prima scrisoare se vorbeste despre neregularitati, a doua sustine ca totul s-a desfasurat potrivit regulilor.

Investitorii britanici, aflati la primul proiect in Romania, au ramas nedumeriti si se gandesc sa dea in judecata autoritatile locale.

Scanmoor a vrut sa se retraga din Romania. Intre timp, a castigat alte patru contracte si s-a razgandit - cel putin deocamdata.

Primarul Klaus Johannis ma asigura totusi ca proiectul Pietei Garii va incepe la timp si ca nici un euro nu e irosit la Sibiu. Sibiul e un oras curat, spune el, si cei peste 100 de investitori straini care au venit aici in ultimii ani sunt multumiti.

L-am intrebat si pe procurorul national anti-coruptie Daniel Morar cat de curat e Sibiul.

Intr-adevar, se pare ca la DNA nu sunt prea multe dosare despre afacerile din oras, dar domnul Morar nu e sigur daca aceasta situatie reflecta realitatea, sau doar inactivitatea procurorilor locali.

"O sa ma uit mai cu atentie" promite el.

Mamaliga si painea feliata

In acceleratul spre Sibiu (ultra-vetust, parca acelasi cu care faceam naveta acum 20 de ani), doua bibliotecare se declara convinse ca Romania nu e pregatita sa intre in Uniunea Europeana si nici nu va fi prea curand.

"Poate ca politicienii nostri nu vor mai putea fura in halul asta, pentru ca vor fi mai controlati, dar acum isi fac plinul," spune una.

"Dar nici sa n-ajungem slugi la Uniunea Europeana," exclama cealalta, "adica noi sa nu mai putem face mamaliga noastra, ci sa mancam paine feliata, imbrobodita in plastic si cu stampila!"

O studenta la economie se revolta, argumentand ca italienii n-au incetat sa manance polenta, facuta tot din malai, chiar daca sunt membri fondatori ai Uniunii Europene.

"Avem nevoie de standarde mai stricte, iar pentru noi tinerii, aderarea va fi ca venirea primaverii!" spune ea.

Acelasi optimism si la liceenii sibieni de la grupul Harmony, pe care i-am gasit facand repetitie pentru festivalul de jazz.

Toti vorbesc cateva limbi straine si se bucura ca vor avea mai multe posibilitati sa intalneasca tineri din alte parti ale Europei si sa circule mai usor.

Inapoi spre Bucuresti, luam o Sageata Albastra, cu sentimentul ca ceva se schimba totusi si in Romania.

In noaptea de Paste mergem la biserica Sfantul Elefterie din Cotroceni. Colega mea britanica nu-si inchipuia ca o se adune asa de multa lume si e mirata de cati tineri vede.

Slujba e emotionanta chiar si pentru ea. Romania nu e chiar pregatita, dar undeva se pregateste totusi o inviere....