Marian Vanghelie a adunat in fata Palatului Parlamentului mii de bucuresteni dornici de mancare, alcool si concerte gratis. Si a adus la intalnire toata floarea cea vestita a PSD-ului. Au lipsit doar fostii presedinti ai partidului, Ion Iliescu si Adrian Nastase. Primul a avut scutire medicala, dar a fost prezent in alta parte. Nastase, in schimb, nici macar nu a fost invitat.

Toate ziarele de azi remarca vanatoare de popularitate in care s-a lansat presedintele PSD, Mircea Geoana.

PSD a dat patru mici si-o bere la tot cartierul

„A cobori printre oameni" este o expresie pe care Mircea Geoana o ia in sensul ei propriu.

Adica face si el ceea ce a auzit ca fac oamenii: de 1 Mai ia metroul pe la pranz, coboara in statia Izvor, o ia agale prin parc, unde e concert, se duce in fata, unde ridica manile suuus, joaca o sarba pe tapsan, bea o bere, mananca un mic cu mustar.

Spre deosebire de restul lumii, Mircea Geoana face toate acestea cu un card de ziaristi in spate.

Presedintele PSD a interpretat, ieri, rolul liderului popular, pe care se straduieste sa-l invete inca din campania pentru primarie, cand anuntase, pentru prima oara, ca a luat metroul si nu in orice fel, ci „in sens invers".

Ieri, de cum a ajuns in buza parcului Izvor, Geoana si-a strigat in gura mare ultima isprava: „D-aia am luat metroul, ca sa pot sa beau si eu o bere". Cei cativa gura-casca s-au bucurat de asa veste.

Oricum, putea sa le spuna orice, bucuria ar fi fost aceeasi - fiecare primise de la corturile PSD un cupon pe care puteau sa manance patru mici si sa bea o bere. Gratis. „E tot PSD-ul, e tot ai nostri..." recunoscuse o mamaie stilul, cu o bucurie nedisimulata.

Cu burta plina, lumea parea mai buna (o pensionara), muzica mai „super" si atmosfera mai „belea" (cativa reprezentanti ai tineretului din sectorul 5) si amfitrionul petrecerii, Marian Vanghelie, mai frumos (doua pustoaice: „E tare dragut, fata!") si mai respectabil (tanarul senator George Maior, usor plecat: „A, domnu‘ Vanghelie, tot respectul!")

Vanghelie, despre care se dusese vestea ca ar fi platit din buzunar suta de mii de mici si ca ar fi facut diligentele pe langa 60 de firme din sector „sa sprijine" 1 Mai la PSD, a fost un monument de infranare.

Nici junele copile cu buricul gol care-l solicitau sa se imortalizeze cu ele pe telefoanele mobile nu i-au smuls mai mult de un zambet in coltul gurii. In rest, serios si discret ca un sfinx. Sacou in carouri, pantaloni negri, tuns si frezat regulamentar.

„De unde am dat atatea tichete? Tichetele sunt parte componenta a organizatiei", linistise el, cu un raspuns suveran, elanul reportericesc al celor catorva zeci de ziaristi prezenti.

Articol integral in Gandul

Geoana, nici nu stii cit de mic cu bere-ncepi sa fii

Mircea Geoana s-a deplasat cu metroul de la Piata Victoriei la Parcul Izvor. S-a pupat cu pensionarii, somerii si muncitorii, a mingiiat gravide pe burta si s-a pozat cu copii in brate. A mincat mici dintr-un lighean si a baut bere la pahar de plastic.

Pentru un gram de popularitate, „europeanul" Geoana a dansat pe ritmurile populismului, dupa cum i-a cintat primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie, organizatorul petrecerii de 1 Mai.

„Uite-l pa ala, pa Evanghelie"

Fum. Mult fum. Palatul Parlamentului era ieri, practic, ecranat de fumul gros emanant de zecile de gratare pe care sfiriiau, ca la o comanda de partid, foarte multi mici. PSD a organizat ziua de 1 Mai muncitoresc pentru citeva mii de oameni, in mare parte muncitori, pensionari.

Foarte multi dintre ei erau de etnie rroma si pareau foarte fericiti sa-i faca poze, cu telefonul, lui Marian Vanghelie: „Uite-l pa ala, pa Evanghelie". Adevaratul lider al sarbatorii proletare de ieri, organizata de PSD in Parcul Izvor, a fost primarul sectorului 5. Care, pina la aparitia tirzie in parc a sefului oficial al partidului, Mircea Geoana, a captat toata atentia multimii.

Imbracat in traditionalul tricou rosu cu insemnele partidului si cu un sacou maroniu, Vanghelie, umar la umar cu presedintele interimar al PSD Bucuresti, senatorul Sorin Oprescu, nu a ratat nici o clipa pentru a face campanie electorala fatisa. Dadea mina si se pupa cu sute de oameni si ii indemna sa voteze „daca vor fi anticipate, cu PSD, nu uitati, cu noi".

Pentru intarirea memoriei, organizatorii PSD au imprastiat zeci de mii de fluturasi electorali in care desfiintau politica energetica a „guvernarii portocalii".

„Am dat pe sapca de partid 100.000 de lei"

Mircea Geoana a aparut la ora 15.00, cu o ora intirziere fata de program, si dupa ce, in parc, Oprescu si Vanghelie se plictisisera deja asteptindu-l. Liderii PSD Bucuresti au sosit la petrecerea cimpeneasca cu masinile proprii. Geoana, proletar, a impus conducerii centrale a PSD, adunata de la orele prinzului in Kiseleff, sa se indrepte spre Parcul Izvor cu metroul.

„Mircea, toata lumea stie ca avem masini. De ce sa mergem cu metroul?", a fost curios Miron Mitrea, inca suferind dupa o viroza pulmonara. Geoana a fost de neinduplecat. „Asa ca ne-am dus pe jos pina la metroul din Victoriei, am schimbat la Unirii si am ajuns, transpirati, in sfirsit, aici", a relatat Mitrea periplul subteran.

Aventura la care au mai participat Alin Teodorescu (cu tricoul rosu peste camasa), Titus Corlatean si alte personaje din partid. Toti, cu sapcutele rosii aferente pe cap. „Am dat pe ea, in dimineata asta, 100.000 de lei", a demascat senatorul George Maior culisele vestimentatiei de partid.

Gravidele, target electoral

Geoana, urmat indeaproape de Vanghelie, s-a repezit in multime. A luat masa cu masa: „Pofta buna, oameni buni!". S-a lipit de o femeie gravida si, incercind sa fie social-democrat, a mingiiat-o insistent pe burta. A renuntat la geaca de cind a intrat in parc, pentru a i se vedea tricoul rosu cu sigla de partid. I s-a facut frig. Si s-a apropiat de zona gratarelor.

A filat, cu ajutorul lui Vanghelie, o masa mai mare de plastic si si-a indemnat colegii sa manince, cot la cot cu restul populatiei sarace prezente in parc, mici si bere. Erau asezati ca la Cina cea de Taina, cu Mircea Geoana in centru.

De-a dreapta si de-a stinga: Vanghelie, Mitrea, Oprescu si, in margine, cu multe pixuri si brichete electorale in mina, Alin Teodorescu, fostul cancelar al premierului Nastase. Ion Iliescu si Adrian Nastase nu au venit ieri. Iliescu, desi invitat, a invocat o criza de spondiloza cu toate ca a participat la Bucov la o serbare cimpeneasca. Nastase nu a invocat nimic, pentru ca nu a fost invitat.

„A trecut vremea lui Nastase, acum sint Vanghelie si Geoana", comentau ieri mincatorii de mici din Parcul Izvor.

„E misto! E super-belea!"

Lumea parea multumita: „E misto! E distractie! E super-belea!", exclama un tinar rrom. Era fericit. Mincase opt mici si bause doua beri.

Mincarea, aparent, a fost de pomana. Organizatorii, liderii PSD, au impartit cu citeva zile in avans in intreprinderile din Capitala mii de tichete de masa gratuite cu care se puteau procura de la bucatari „4 Mici + 1 Bere". Sase corturi apartinind filialelor de sector ale PSD virau, pe liste, celor prezenti, alte tichete. Imbulzeala mare, tichete putine.

O minoritara nervoasa s-a repezit la deputatul PSD Aura Vasile: „Cite bonuri ai dat la rude? Aaaaa?! Cite? Zii, cite?". Tichetele au fost mult mai putine decit fluturasii electorali.

Articol integral in Cotidianul

Micii pesedisti

Pune cinci mici pentru doamna Aura. E doamna deputat, de acolo, din capul mesei. Pentru domnul doctor Oprescu, patru mici." Un pesedist ii dadea indicatii unui ospatar cum sa distribuie micii la masa condusa de Mircea Geoana.

"Stam aici ca la masa regelui", comenta Sorin Oprescu in timp ce cauta din priviri un loc sa se aseze. Vanghelie, organizatorul festinului de 1 Mai din Parcul Izvor, urmarea ager ca un sef de sala, ca de la masa "regelui" sa nu lipseasca nimic. "Dreapta sarbatoreste capitalul. Noi, stanga, sarbatorim munca", deslusea Geoana simbolistica zilei de 1 Mai.

Mici si bere, pe baza de cupoane

PSD a sarbatorit Ziua Muncii in Parcul Izvor, vizavi de Palatul Parlamentului. Locatia a fost aleasa de organizator, Marian Vanghelie, care, in calitate de primar al sectorului 5, si-a dat singur aprobare.

Cu putina vreme inainte sa descinda Geoana, baietii lui Vanghelie distribuisera cupoane pe care puteai lua patru mici si o bere. "S-au dat bonuri de mici. Noi nu am prins. Suntem oameni amarati de la partid", o incoltise un cetatean pe Aura Vasile, deputat de Bucuresti.

"Ce sa fac daca nu a ajuns la toata lumea! Am dat 1.000 de tichete. Daca era o familie de patru persoane, luau patru bonuri", a ripostat Aura Vasile.

"Nu pentru mine, da’, uitati, pentru astia doi mici. Am acasa cinci. Daca-i aduceam pe toti, va inconjuram", a continuat cetateanul impingandu-si copiii in fata. "Ia pentru copii", a calmat un senator PSD situatia, scotand din buzunar 100.000 de lei vechi. Cum si-a facut aparitia in piata, doi cetateni mai cheflii l-au indemnat pe Geoana la mici.

Dupa un slalom printre mese, zeci de pupaturi, poze si maini stranse, a ajuns la cortul sinistratilor, unde oamenii lui Vanghelie strangeau bani pentru sinistrati.

Geoana, Mitrea, George Maior si Dan Mihalache au dat cate doua milioane. Sorin Oprescu a lasat si el un milion. Alin Teodorescu impartea pliante despre "realizarile" guvernarii portocalii.

Dupa ce si-a lasat fetita in fata scenei, unde Blondy, Akcent, Pepe si A.S.I.A. isi dadeau sufletul multumind PSD ca i-au invitat, Geoana si-a continuat parcursul printre gratare si dozatoare de bere.

Articol integral in EVZ